unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Hälsa

Friskhuset satsar på uteträning i virustider

Havsutsikten uppifrån Åbackarna är svårslagen, vädret bjuder på strålande solsken och sällskapet, som utgörs av tio glada damer och passets ledare Kirsten Wexö, kunde inte varit bättre. Det är svårt att hitta en ursäkt för att skippa träningen när Friskhuset bjuder in till stavgång.
För den som vill höja pulsen ytterligare bjuder Kirsten Wexö (i vit tröja) in till övningar som slalomjogg, utfall och hoppa tuva, under promenadens gång.
För den som vill höja pulsen ytterligare bjuder Kirsten Wexö (i vit tröja) in till övningar som slalomjogg, utfall och hoppa tuva, under promenadens gång.
Foto: Hannah Andersson

Friskhuset är precis vad det låter, ett hus med hälsan i fokus, som erbjuder gymträning och träningspass.

– Nu om någonsin behöver vi hålla igång och fokusera på vår hälsa, konstaterar Kirsten Wexö som driver Friskhuset sedan 2015. Men jag har många seniorer från riskgruppen som tränar hos mig och ser ett stort bortfall. I tider som dessa gäller det att vara kreativ och det vackra vårvädret bjuder på gynnsamma förutsättningar, därför bestämde jag mig för att erbjuda träningspass utomhus för att fler ska få möjlighet att hålla igång sin träning.

Det är fjärde tisdagen som Kirsten erbjuder sitt stavgångspass.

– Jag är utbildad stavgångsinstruktör och höll många pass i Sandskogen när jag jobbade i Ystad. Jag har tänkt att det skulle vara kul att köra igång med något liknande här i Simrishamn och nu fick jag äntligen anledning att göra slag i saken. Inget ont som inte har något gott med sig, konstaterar Kirsten.

6 bilder
Förra veckans stavgångspass lockade tio deltagare. Två av dem var Ing-Marie Persson och Anna-Lena Smith. Förutom tisdagarnas stavgångspass erbjuder Friskhuset även ett crossfitinspirerat pass som tar plats i Brunnsparken på onsdagar
”Stavgång är en allsidig träningsform som både förbättrar konditionen och stärker musklerna, och som dessutom går att variera väldigt mycket”, säger Kirsten.
För den som vill höja pulsen ytterligare bjuder Kirsten Wexö (i vit tröja) in till övningar som slalomjogg, utfall och hoppa tuva, under promenadens gång.
För den som vill höja pulsen ytterligare bjuder Kirsten in till övningar som slalomjogg, utfall och hoppa tuva, under promenadens gång.
”Jag är utbildad stavgångsinstruktör och höll många pass i Sandskogen när jag jobbade i Ystad. Jag har tänkt att det skulle vara kul att köra igång med något liknande här i Simrishamn och nu fick jag äntligen anledning att göra slag i saken”, säger Kirsten.
Gruppen tar tillvara på Åbackarnas höjdskillnader som gör stavgångspasset extra utmanande.
enlarge

En av Friskhusets motionärer som beslutat sig för att hålla igång träningen trots virustider är Ing-Marie Persson.

– Jag känner att jag tar i mycket mer när jag jobbar i grupp och på inomhuspassen är vi noga med att hålla distans till varandra, berättar hon.

Anne Henricson väljer däremot bort inomhusträningen just nu.

– Därför tycker jag att det här stavgångspasset som går att genomföra utomhus är ett väldigt trevligt initiativ.

En annan av deltagarna på kvällens stavgångspass är Anna-Lena Smith.

– Jag försöker komma ut på en timmeslång promenad med stavarna varje dag, men det är särskilt härligt att träna tillsammans med andra och Kirsten är fantastisk på att inspirera!