Fröken Bräken har flyttat in till Hammenhög

Hammenhög Artikeln publicerades
Jonna Jollmo driver Fröken Bräken som flyttat till ny lokal i Hammenhög.
Foto: Hannah Andersson
Jonna Jollmo driver Fröken Bräken som flyttat till ny lokal i Hammenhög.

Våren 2018 startade Jonna Jollmo blomsterbinderi och -butik längs vägen mellan Borrby och Hammenhög. Nu satsar hon på att göra butiken mer tillgänglig genom att flytta till ny adress.

– Jag hade spanat in den här lokalen redan innan jag öppnade butiken hemma på gården, men som nyföretagare kändes det tryggt att bygga upp verksamheten utan utgifter för lokalhyra, säger Jonna Jollmo som startade Fröken Bräken i maj 2018.

Lokalen som hon flyttat sin verksamhet till ligger längs Ystadsvägen i Hammenhög, i höjd med torget.

– När huset byggdes fanns här en begravningsbyrå och på senare år har lokalen rymt olika verksamheter som frisörsalong och senast Kalles kultur, berättar Jonna.

Två stora skyltfönster vetter ut mot torget.

– Exponeringen är mycket bättre här, konstaterar Jonna. Jag har redan haft många fler kunder som kommit in spontant i butiken. Och jag uppskattar att kunna titta ut genom fönstret och se folk i rörelse. Det kunde bli lite ensamt mellan kundbesöken på gården. Dessutom är det härligt att tillhöra en bygemenskap.

Utbudet i Jonnas blomsterbutik är säsongsbetonat.

– Jag satsar på blommor som är i säsong och hållbara blommor, både för kvaliténs och miljöns skull. Det är inte helt enkelt att få tag i svenskodlade blommor, men igår skördade jag säsongens sista rosenskära och lite eterneller där hemma, och på morgondagens workshop kommer vi att använda snittblommor som växt i Mandelmanns trädgård i Rörum.

Förutom att erbjuda växter och blomsterbinderi så bjuder Jonna nämligen in till workshops i butiken. Den 29 november är temat julkrans och den 20 december juldekoration.

– När det gäller workshopsen tror jag också att läget här i Hammenhög är till fördel. Det känns nog lättare att stanna till här på vägen hem från jobbet.

Jonna har skapat en mysig sitthörna i butiken som kunderna mer än gärna får slå sig ner i.

– Jag hoppas att butiken ska bli en mötesplats. På gården märkte jag att kunderna gärna dröjde sig kvar. Det hoppas jag att de ska vilja göra även här. Jag ser gärna att lokalen används för mer än bara blommor och är öppen för förslag från kunderna om andra träffar som skulle kunna äga rum här, för jag tror att vi människor behöver fler platser att träffas på, speciellt i en liten by.

Fröken Bräken är öppen torsdagar och fredagar klockan 11-18 och lördagar klockan 10-14.

– Närmare jul utökar jag öppettiderna och jag jobbar med begravningsbinderi och blomsterleveranser måndag till lördag.

Med anledning av helgens Österlen lyser är butiken öppen till klockan 18 på lördag, den 2 november.