1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fullt ös för ny ägartrio

Det närmar sig stängningsdags hos Växtkraft Rosenhagen i Skåne Tranås och dagens sista kunder flanerar bland julstjärnor och amaryllis, hyacinter och rumsgranar i den julpyntade butiken. Tidigare i höst bytte det anrika företaget ägare. Nya ägartrion satsar på att förlänga säsongen och håller öppet till den 20 december.
I september tog nya ägartrion Joakim Svensson, Peter Hjelm och Oskar Rosberg över Växtkraft Rosenhagen i Skåne Tranås.
Foto: Hannah Andersson

Växtkraft Rosenhagen etablerades redan 1934. Joakim Rosenhag, tog över efter sin morfar Oscar Mårtensson, bara 22 år gammal. Efter 36 år vid rodret lämnade han i september över företaget till nya ägartrion Joakim Svensson, Peter Hjelm och Oskar Rosberg.

– Joakim (Rosenhag reds.anm) var bestämd med att han ville hitta rätt ägare att överlåta företaget till, berättar Peter Hjelm. Det lades ut till försäljning redan för två år sedan och först den 17 september i år tog vi över.

– Det krävdes både eftertanke och noggrann planering för att ta över ett företag av den här storleken, men det var helt klart rätt beslut, konstaterar Joakim Svensson.

Alla tre arbetade i företaget innan de tog över.

– Så vi visste vad vi gav oss in på och det har varit fullt ös från första stund, säger Peter och ler.

Växtkraft Rosenhagen erbjuder inte bara plantskola och butik, utan även entreprenad och kan hjälpa kunderna från skiss till färdig trädgård.
Foto: Hannah Andersson

Det var med odling och försäljning som allt började en gång, men idag utgör garden centret egentligen bara en liten, om än viktig, del av företaget.

– Entreprenaden är den stora biten, bekräftar Peter och berättar att just nu är det plantering av träd, buskar och perenner som fyller dagarna.

Trion har stor respekt för att företaget de tagit över är anrikt och poängterar att de kommer att vårda den stabila grunden väl, men de ser också stor utvecklingspotential.

– Just nu pågår arbetet med att titta närmare på var vi står idag, vilka delar av företaget som kan utvecklas och hur det görs på bästa sätt, säger Joakim.

– Framförallt ser vi möjligheter i att utveckla butiken till ett utflyktsmål, för att få kunderna att spendera lite längre tid här än vad de gör idag, säger Peter. Men vi ser även potential i att rationalisera och effektivisera entreprenaden genom att bredda kompetensen hos medarbetarna.

– Det ligger en utmaning i att hitta komplement på entreprenadsidan som möjliggör en bättre året-runt-verksamhet, fortsätter Oskar.

Butiken är öppen måndag till fredag klockan 10-16, till och med den 20 december, samt den 9 december klockan 10-15 när det är julmarknad i byn.
Foto: Hannah Andersson

En nyhet som redan är på plats är en ny medarbetare.

– Louise Rosendahl har börjat i butiken, berättar Oskar. Hon är trädgårdsdesigner vilket innebär att vi nu kan hjälpa kunden hela vägen, från ritning till färdig trädgård.

En annan nyhet är den förlängda öppettiden.

– Förra ägaren stängde till fars dag men vi provar att förlänga säsongen, genom att hålla butiken öppen de tider som vår butikschef Anna Wanloo ändå är här, förklarar Peter.

Vilket innebär måndag till fredag klockan 10-16, till och med den 20 december. Butiken är även öppen när det är julmarknad i byn, söndagen den 9 december klockan 10-15. Sedan håller den stängt fram till den 1 mars när trädgårdssäsongen drar igång igen.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.