1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Konst

Gabriella vill kommunicera med sina fotografier

Katten Stefan skrider in i rummet förbi ett stort foto som tillhör den senaste serien och tillika ett nytt inslag i Gabriella Dahlmans fotokonst: 
– Bilden är arrangerad och det är något jag inte gjort tidigare, berättar hon.
För Gabriella Dahlman är fotografin ett sätt att tolka sin verklighet.
Foto: Jacob Zocherman

Väggarna i huset är fyllda av hennes bilder. Mycket landskap och växter, ganska stillsamma bilder. Betraktare utifrån menar att bilderna drar mot den melankoliska känslan.
Gabriella närde drömmen som fotograf redan i tonåren och efter studier flyttade hon till Österlen för att som hon själv skämtsamt säger, leva lantliv och vara konstnär.
– Jag blev också väldigt trädgårdsintresserad och blev nästan som besatt och kunde gå ut på morgonen i trädgården och sen helt plötsligt var det kväll, berättar hon. 
Fotografi för Gabriella är det frysta ögonblicket och att tolka sin verklighet. Samtidigt menar hon att fotografi ger möjlighet att förkovra sig i något. Tidigt började Gabriella fotografera trädgårdar vilket har lett till flera böcker på temat. Idag jobbar hon mycket med utställningar och försäljning av eget material samtidigt som hon frilansar gentemot olika magasin.
 I serien med de arrangerande bilderna utgår skapandeprocessen mer från en tanke och inte bara en känsla. 
– Nu har jag mer en idé om hur bilden ska vara innan, jämfört med om jag inte arrangerar den.
 Inspirationen hämtar hon mycket från naturen och i egenskap av vinterbadare jobbar hon med en bok på temat tillsammans med en psykolog. Hon hoppas att hennes fotograferande kan ge betraktaren något mer än enbart en vacker bild. 
– Det är lite därför jag håller på för jag vill kommunicera med folk.
 Katten Stefan har försvunnit från rummet och går inte att se. Men Gabriellas bilder är kvar att beskåda och det är så hon vill ha det: 
– Att fotografera utan att visa sina bilder hade blivit väldigt tråkigt i längden, avslutar hon.

Katten Stefan framför Gabriella Dahlmans senaste verk.
Foto: Jacob Zocherman
Redan som tonåring närdes drömmen att jobba som fotograf.
Foto: Jacob Zocherman

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.