1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Går i pension efter 50 år bakom kassan

Lika säkert som att man hittar mjölk, smör och bröd på Götes Allköp i Brösarp är det att man finner Lisbeth Mårtensson bakom kassan. För många är hon närmast synonym med byns ICA-butik. Men allt har ett slut och fredagen den 30 november gör hon sin sista arbetsdag efter lång och trogen tjänst.
Efter 50 år är Lisbeth Mårtensson synonym med Götes Allköp i Brösarp. Men nu är det dags att gå i pension.
Foto: Fredrik Ekblad

Lisbeth Mårtensson har lyckats med något som blir mer och mer ovanligt. Hon har jobbat på samma arbetsplats i hela 50 år. Men den siste november är det dags att sätta punkt och ta adjö av såväl stammisar som kollegor.

– Det kommer säkert bli känslosamt. Jag har haft jätteroligt med mina kunder under alla år och kommer sakna dem såklart. Men någon gång ska man sluta, man vet inte hur länge man har hälsan, säger Lisbeth Mårtensson eller Lisa som alla kallar henne.

På en anslagstavla i butiken sitter ett gulnat fotografi på Lisbeth som är taget i Bertilstorps Livs där hon började jobba som 14-åring 1968.
Foto: Fredrik Ekblad

Året var 1968 när 14-åriga Lisbeth började jobba för Göte och Marta Liljegren som drev Bertilstorps Livs.

– Jag slutade skolan på fredagen och satt i kassan på måndagen. Det var min far som hade fixat jobbet åt mig och jag trivdes på en gång.

Serviceyrket var som klippt och skuret för Lisbeth och inte en enda gång under sina 50 yrkesverksamma år har hon funderat på att byta jobb.

– Jag har alltid gillat det sociala, att prata med kunderna. Några har även blivit mina nära vänner.

Två år blev det på Bertilstorps Livs. När Göte sedan ville expandera och öppna ett nytt snabbköp mittemot Gästis i Brösarp, följde Lisbeth med.

– Marta stannade kvar i Bertilstorp. Göte, hans son Ronny och jag drev den nya butiken i Brösarp.

1973 var det dags för ännu en flytt då den nuvarande butiken byggdes.

– Göte drev verksamheten fram till 1987 och därefter arrenderades den ut i två år. Sedan gick hans söner in och tog över. 2016 tog sonsonen Mattias Liljegren över så nu är jag inne på tredje generationen. Fler Liljegrens orkar jag inte, säger Lisbeth och skrattar.

Under årens lopp har Lisbeth varit med om många förändringar i butiken. Inte minst datoriseringen och scanningen.

– När jag började jobba hade alla produkter prislapp. Sedan kom PLU-nummer, men först bara på vissa varor.

Många av koderna kan hon rabbla i sömnen, som 4011 för bananer och 94232 för ekologiska bananer.

– Till och med efter semestern sitter det. Handen minns.

Brösarpsbon Leif Asp är en av affärens stammisar som kommer att sakna Lisbeth. – Hon har alltid varit här. Hon är så kunnig och duktig. Bra på service är hon också. Men pruta med henne, det går inte, säger han och skrattar.
Foto: Fredrik Ekblad

En av affärens stammisar, brösarpsbon Leif Asp, kommer fram till Lisbeth under intervjun.

– Jag kommer sakna henne jättemycket. Hon har alltid varit här. Hon är så kunnig och duktig. Bra på service är hon också. Men pruta med henne, det går inte, säger han och skrattar.

De kramar om varandra och Lisbeth blir lite rörd. Jag frågar vad hon ska göra med sin nyvunna fritid.

– Jag har en stor trädgård, så den kommer få mycket kärlek och så ska jag umgås med vår hittekatt Tussy. Hon satt och jamade utanför affären en marsdag när det var 17 minusgrader. Det var omöjligt att lämna henne där, så hon fick följa med hem.

Att inte gå till jobbet varje dag blir ändå en stor omställning, medger hon.

– Jag gillar rutiner, så visst kommer det kännas konstigt att plötsligt ha oceaner av tid. Men jag har sagt till mina kollegor att de inte blir av med mig så lätt. Jag kommer vara här och terrorisera dem dagligen. Då sade chefen att han tyckte jag kunde göra mina inköp i Tomelilla hädanefter, säger Lisbeth och skrattar.

Lisbeth kommer att avtackas i butiken fredagen den 30 november och då bjuds det på tårta och kaffe.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.