1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Konst

Gerts sidoprojekt blev fotobok och utställning

Konstnären Gert Germeraad är mest känd för sina föreställande skulpturer. Vad få känner till är att han dessutom är en hängiven fotograf. Sidoverksamheten har resulterat i en fotobok och en utställning som just nu visas på Ystads konstmuseum.
Konstnären Gert Germeraad i Eljaröd är kanske mest känd för sina skulpterade porträtt och ansikten. Han är även en hängiven fotograf och aktuell med en nyutgiven fotobok samt en utställning på Ystads konstmuseum.

Sedan sex år tillbaka har Gert Germeraad parallellt med skulpterandet sysslat med fastighetsfotografering för olika mäklarfirmor. Ett kul ”brödjobb” som han kallar det.

Gert har besökt och fotograferat hus och lägenheter i nordöstra Skåne som varit till salu på grund av flytt, skilsmässa och dödsfall. I början var han helt fokuserad på sitt uppdrag och att ta rätt sorts bilder. Men efter ett tag började han betrakta miljöerna som konstnär. Genom linsen lade han märke till detaljer i hemmen. Spikhål, rostiga skruvar, nikotinfärgade väggar, fettfläckiga tapeter, slitna strömbrytare och brokigt mönstrade tapeter. Spår som berättade om det förflutna och om dem som levt där.

– Efterhand började jag växla mellan yrkesrollerna. Som yrkesfotograf tog jag först de bilder som förväntades. Därefter, som konstnär, riktade jag kameran mot annat, säger Gert Germeraad, som till slut hade samlat på sig en ansenlig mängd bilder. Projektet växte och så småningom föddes idén att samla bilderna i en bok.

Resultat blev ”Husens poesi - väggarnas viskningar” som har tryckts i en upplaga på 500 exemplar på Kalejdoskop Förlag. Boken släpptes i samband med invigningen av utställningen på Ystads konstmuseum i slutet av september. På andra våningen visas ett urval av bilderna från boken.

– Det är första gången jag ställer ut mina bilder och det är väldigt inspirerande, säger Gert, som har ett nytt projekt på gång där han tänker kombinera teckningar och fotografier.

– Jag har även en idé att ta bilder på tvättstugor i flerfamiljshus. Det brukar alltid sitta så många arga lappar och förmaningar där, säger han och skrattar.

Boken som fått titeln ”Husens poesi” har tryckts i en upplaga om 500 exemplar och ges ut på Kalejdoskop Förlag.
Gert fascinerades av spåren som berättade om det förflutna och om dem som levt i husen.
Foto: Gert Germeraad
Gamla tapeter och strömbytare fångade Gerts intresse.
Foto: Gert Germeraad

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.