1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Glädjespridande konstprojekt invigt

Fram tills i somras levde Simrishamns elskåp en anonym tillvaro. Det har det blivit ändring på och de grå skåpen har ett efter ett förvandlats till färgsprakande konstverk i Street Art Österlens projekt Österlen Electric Totem.Igår invigdes gatukonstprojektet.
Torsdagen den 21 september invigdes gatukonstprojektet Österlen Electric Totem vid Seglarpaviljongen i Simrishamn.

Totalt har trettio elskåp, som tillhör Österlens Kraft, målats och smyckats av 16 konstnärer. Ann-Margrete Clarén har tillsammans med Karin Palola varit projektledare.

– Projektet har blivit så positivt mottaget, strålar Ann-Margrete och beskriver hur hon uppfylls av en lycklig saknad. Det är skönt att ha rott projektet i land, men vi har haft fantastiskt roligt under arbetets gång.

Maj Ström är en av konstnärerna som var först ut att börja måla.

– Det har varit jätteroligt att jobba med projektet, bekräftar hon. Folk har varit så intresserade och kommit fram för att prata när jag har stått och målat, berättar Maj.

Barbro Lundquist och Marianne Larsson bor båda i Simrishamn.

– Att göra fantasifulla konstverk av elskåpen är en jättekul idé som skänker glädje, säger Barbro. De har blivit roliga sevärdheter i stan, håller Marianne med.

Förvandlingen

Det är Street art Österlens ordförande Mia Gröndahl som står bakom idén.

– Min ursprungliga tanke var att måla skåpen på marknadsfältet i Kivik men det blev elskåpen här i Simrishamn istället, konstaterar Mia. Det är underbart hur vi har lyckats förvandla en anonym utrustning till konstverk som du blir glad av att gå förbi.

Projektet har genomförts i samarbete med Österlens Kraft och med bidrag från Simrishamns kommun, Kultur Region Skåne och Sparbanken Syds Stiftelse.

Energispridare

Vice ordförande i Österlens Krafts styrelse, Bitte Müller Hansen, talade under invigningsceremonin.

– Österlens Kraft är ett medlemsägt företag med syfte att se till att våra medlemmar och medborgare får tillgång till energi av olika slag, som exempelvis el eller värme via fjärrvärme. Det mesta av detta ser man inte, för det ligger nedgrävt, men det man ser är kabelskåpen som nu blivit infrastruktur för det här konstprojektet, vilket vi tycker är jättekul! Och eftersom så många har berättat idag om hur de får en energikick av att se skåpen så kan vi konstatera att även det här projektet går i linje med vår affärsidé, även om det inte var något vi planerade för, skrattar Bitte och uppmanar alla att ge sig ut på elskåpssafari i Simrishamn.

Text och bild: Hannah Andersson

Sexton konstnärer har målat och smyckat totalt trettio elskåp. I samband med invigningen delades en karta till Österlen Electric Totem ut.
Projektledare Ann-Margrete Clarén, Street Art Österlens ordförande Mia Gröndahl och Gunilla Aastrup, Kulturnämndens ordförande.
Anna och Juan Villavicencio tittar i den nytryckta kartan. Juan har målat två av elskåpen. Det ena återfinns på Stortorget och det andra på Strömmens strädde.
Det är Österlens Krafts elskåp som har målats i projektet. Vice ordförande i Österlens Krafts styrelse, Bitte Müller Hansen, uttryckte under invigningsceremonin sin glädje över resultatet.
Street Art Österlens ordförande Mia Gröndahl med några exemplar av den nytryckta kartan till Österlen Electric Totem i sin hand.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.