1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Glasade rum när ute blivit det nya inne

Ute har blivit det nya inne menar trädgårdsdesignern Peter Englander som är aktuell med sin sjätte bok, nyligen utgivna ”Trädgårdens glasade rum”.
”Trädgårdens glasade rum” är Peter Englanders sjätte bok. – Jag har en hatkärlek till att göra böcker. Det är inget jag hastar mig igenom, så varje bok blir ett projekt som tar mycket tid. Samtidigt är det ett skitkul arbete! Foto: Peter Carlsson
Foto: Peter Carlsson

Peter berättar att boken har gjort succé på de mässor han är nyss hemkommen från när ÖM träffar honom. Förmodligen för att den ligger helt rätt i tiden.

– Ute är det nya inne, konstaterar Peter. Allt vi gör inne vill vi nu även kunna göra ute. Ur dagens stressade tekniksamhälle har en längtan tillbaka till naturen växt fram och det närmsta stycke natur vi har att tillgå är vår trädgård. Samtidigt finns en utbredd längtan till sydligare breddgrader och dessutom har svenskarna, som är duktiga på design, fått upp ögonen för att trädgården också är ett rum att formge. Många har ett glasat rum i sin trädgård och de som inte har det funderar på att skaffa ett, säger han och ler.

Det orangea orangeriet är Peter Englanders egna, ett bygge han aldrig ångrat. Foto: Gabriella Dahlman

Det är framförallt tre glasade rum som Peter fokuserar på i sin bok.

– Känner du dig som en tomatmänniska är det ett växthus du ska ha, är du mer apelsinlik är det ett orangeri som gäller och vill du ha nära till köket passar uterummet dig bäst.

– Det är alltid kul att jobba med en duktig fotograf och Gabriella Dahlman är fantastiskt skicklig, säger Peter Englander om fotografierna i nya boken ”Trädgårdens glasade rum”.
Foto: Hannah Andersson

Det alla tre har gemensamt är att de tidigare- och senarelägger säsongen.

– Det är helt enkelt en metod att räcka långt finger åt vädergudarna.

Med sin bok ger Peter tips och råd om allt från materialval till placering.

Agneta Ullenius och Glenn Nielsens hybrid mellan ett orangeri och ett växthus finns med i boken. Foto: Gabriella Dahlman

När han inte skriver böcker ritar och anlägger Peter trädgårdar. Just nu jobbar han med en trädgård som ligger honom särskilt varmt om hjärtat.

– Jag har fått i uppdrag att lyfta Apotekarns trädgård. Huvudnumret blir det nya kalkstensgolvet. Jag har alltid drömt om att byta ut singeln! I åratal har jag blivit utskälld för att jag tog ner krukväggen, så den får göra återkomst, samtidigt som fontänen återtar sin ursprungliga placering mitt på piazzan. Också blir det nya växter och beskärning av de gamla förstås. Men jag kommer inte att finnas på plats i trädgården för att sälja citronträd, det är ett avslutat kapitel, men givetvis för att prata trädgårdsdesign.