1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Konst

Glasblåseriet var inte kärlek vid första ögonkastet

– Jag tänkte aldrig att jag kommer fastna i glas.
Tre decennier senare, efter studietiden vid Konstfack på Glas & Keramikutbildningen, tar Jonas Rooth emot i sin ateljé.
Jonas Rooth ser sig själv som prestigelös som person och i yrket.
Foto: Jacob Zocherman

Men allt började egentligen långt innan konststudierna med ett skyltfönster på NK där Jonas såg en utställning av en elev från Glasblåsarskolan i Orrefors.
 – Det var ju före internet så jag fick ringa runt lite innan jag förstod att det fanns en terminsutbildning där.
Jonas Rooth packade väskan och hans yrkesmässiga resa startade. Men glasblåseriet charmade aldrig honom helt, istället var det formgivningen och glasets förmåga att bära färg som lockade. 
– Men ju mer man lär sig, desto mer behärskar man det och desto mer blir det ens material. 
Idag efter att ha charmat konstvärlden med framförallt sina ljuskronor, hyllade utställningar och i en tillvaro som etablerad konstnär och glasblåsare har egentligen inte så mycket förändrats sedan tiden i Orrefors. 
– Det är svårt att förklara det där men jag känner mig fortfarande som nybörjare med glas fast jag hållit på i 30 år. 
Det märks i den vitmålade ateljén att Jonas har en förkärlek till färg då hans kläder är som tagna ur en ask med pastellkritor när han visar runt bland verktyg, ugnar och kemikalier. Trots att det är lugnt och stilla finns det en rörelse i luften: 
– Konst för mig är en nyfikenhet, en vilja att pröva och undersöka, berättar Jonas.
Jobbet som glasblåsare är inte alltid roligt men att se ett föremål när det är klart är betalningen för allt jobb han lagt ner. Jonas beskriver sig som prestigelös i yrket och det är lätt att se den där nyfikenheten han pratar om. Samtalet lider mot sitt slut. Glaset som aldrig var kärleken vid första ögonkastet kommer att fortsätta vara en trogen följeslagare och partner i Jonas Rooth liv trots att det har sina sidor enligt honom själv: 
– Glas är ett svårt material, men det är inte omöjligt.

Färg och form har alltid intresserat Jonas Rooth
Foto: Jacob Zocherman
Ljuskronor av Jonas Rooth hänger i många boningar.
Foto: Jacob Zocherman

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.