1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Konst

Glasblåseriet var inte kärlek vid första ögonkastet

– Jag tänkte aldrig att jag kommer fastna i glas.
Tre decennier senare, efter studietiden vid Konstfack på Glas & Keramikutbildningen, tar Jonas Rooth emot i sin ateljé.
Jonas Rooth ser sig själv som prestigelös som person och i yrket.
Foto: Jacob Zocherman

Men allt började egentligen långt innan konststudierna med ett skyltfönster på NK där Jonas såg en utställning av en elev från Glasblåsarskolan i Orrefors.
 – Det var ju före internet så jag fick ringa runt lite innan jag förstod att det fanns en terminsutbildning där.
Jonas Rooth packade väskan och hans yrkesmässiga resa startade. Men glasblåseriet charmade aldrig honom helt, istället var det formgivningen och glasets förmåga att bära färg som lockade. 
– Men ju mer man lär sig, desto mer behärskar man det och desto mer blir det ens material. 
Idag efter att ha charmat konstvärlden med framförallt sina ljuskronor, hyllade utställningar och i en tillvaro som etablerad konstnär och glasblåsare har egentligen inte så mycket förändrats sedan tiden i Orrefors. 
– Det är svårt att förklara det där men jag känner mig fortfarande som nybörjare med glas fast jag hållit på i 30 år. 
Det märks i den vitmålade ateljén att Jonas har en förkärlek till färg då hans kläder är som tagna ur en ask med pastellkritor när han visar runt bland verktyg, ugnar och kemikalier. Trots att det är lugnt och stilla finns det en rörelse i luften: 
– Konst för mig är en nyfikenhet, en vilja att pröva och undersöka, berättar Jonas.
Jobbet som glasblåsare är inte alltid roligt men att se ett föremål när det är klart är betalningen för allt jobb han lagt ner. Jonas beskriver sig som prestigelös i yrket och det är lätt att se den där nyfikenheten han pratar om. Samtalet lider mot sitt slut. Glaset som aldrig var kärleken vid första ögonkastet kommer att fortsätta vara en trogen följeslagare och partner i Jonas Rooth liv trots att det har sina sidor enligt honom själv: 
– Glas är ett svårt material, men det är inte omöjligt.

Färg och form har alltid intresserat Jonas Rooth
Foto: Jacob Zocherman
Ljuskronor av Jonas Rooth hänger i många boningar.
Foto: Jacob Zocherman

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.