unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Greppar rösträttsreform

I år är det hundra år sedan riksdagen släppte igenom allmän och lika rösträtt. På Simrishamns bibliotek gestaltar historikern och trubaduren Kristian von Svensson den minst sagt dramatiska reformen.
Kristian von Svensson gästar torsdagen den 7 november Simrishamns bibliotek med föreställningen ”Kvinnlig rösträtt”.
Kristian von Svensson gästar torsdagen den 7 november Simrishamns bibliotek med föreställningen ”Kvinnlig rösträtt”.

Det var under sina studier i historia vid Lunds universitet som Kristian von Svensson upptäckte att mycket av det han läste och lärde sig kunde tonsättas och berättas i en annan form.

- Jag har skrivit både romaner och debattböcker, men vissa ämnen passar sig helt enkelt i ett kort, kärnfullt format som sångtexten är, säger han.

Enligt honom själv är det mest anmärkningsvärda med rösträttsreformen 1919 att de flesta idag inte inser hur omvälvande den var.

- Dessförinnan hade de allra flesta i Sverige i praktiken inget demokratiskt inflytande, vare sig de var män eller kvinnor. Anledningen var att rika män, och ogifta kvinnor med förmögenhet, hade fler röster per person än vad mindre bemedlade hade, säger Kristian von Svensson.

Han menar att Sverige vid den här tiden var Västeuropas minst demokratiska land och det sista i hela Norden att göra något åt det. Men det mest dramatiska med hela reformen är enligt Kristian von Svensson händelseförloppet som ledde upp till reformen.

- Men mer om det får man höra om man kommer till biblioteket, säger han.

I sin föreställning ”Kvinnlig rösträtt” utlovar han historier om allt från kvinnor i brödköer till tyska matroser som gör myteri. Tid och plats är torsdagen den 7 november klockan 18.30 på Simrishamns bibliotek. Intresserade uppmanas föranmäla sig till biblioteket. Fri entré.

Fakta

Kristian von Svensson

Professionell trubadur med humor och politisk udd. Har nyligen släppt sin första engelskspråkiga platta Songs Of War, Women & Men.

Läs mer

Succésommar för blomsterkungarna

Ystad

Succésommar för blomsterkungarna

Med omkring 2000 besökare om dagen och en omsättning under juli som ökade med 350 procent jämfört med i fjol, kan Karl Fredrik Gustafsson och sambon Petter Kjellén på Eklaholm se tillbaka på en sommar som överträffade deras vildaste fantasi.

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

BUTIK

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

Antik- och kuriosabutiken Karossgården i Gladsax startade 1995 och stänger nu efter 25 år. Anne Edberg som blivit känd för sina omsorgsfullt uppbyggda miljöer kommer framför allt att sakna variationen med att driva butiken.

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Filial i farfars fars skrädderi

Simrishamn

Filial i farfars fars skrädderi

På Kristi himmelfärdsdag öppnar Suzanne Rosengren en filial till Ystadbutiken Krizi i sitt sommarhus i Östra Hoby.

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.