1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Greppar rösträttsreform

I år är det hundra år sedan riksdagen släppte igenom allmän och lika rösträtt. På Simrishamns bibliotek gestaltar historikern och trubaduren Kristian von Svensson den minst sagt dramatiska reformen.
Kristian von Svensson gästar torsdagen den 7 november Simrishamns bibliotek med föreställningen ”Kvinnlig rösträtt”.

Det var under sina studier i historia vid Lunds universitet som Kristian von Svensson upptäckte att mycket av det han läste och lärde sig kunde tonsättas och berättas i en annan form.

- Jag har skrivit både romaner och debattböcker, men vissa ämnen passar sig helt enkelt i ett kort, kärnfullt format som sångtexten är, säger han.

Enligt honom själv är det mest anmärkningsvärda med rösträttsreformen 1919 att de flesta idag inte inser hur omvälvande den var.

- Dessförinnan hade de allra flesta i Sverige i praktiken inget demokratiskt inflytande, vare sig de var män eller kvinnor. Anledningen var att rika män, och ogifta kvinnor med förmögenhet, hade fler röster per person än vad mindre bemedlade hade, säger Kristian von Svensson.

Han menar att Sverige vid den här tiden var Västeuropas minst demokratiska land och det sista i hela Norden att göra något åt det. Men det mest dramatiska med hela reformen är enligt Kristian von Svensson händelseförloppet som ledde upp till reformen.

- Men mer om det får man höra om man kommer till biblioteket, säger han.

I sin föreställning ”Kvinnlig rösträtt” utlovar han historier om allt från kvinnor i brödköer till tyska matroser som gör myteri. Tid och plats är torsdagen den 7 november klockan 18.30 på Simrishamns bibliotek. Intresserade uppmanas föranmäla sig till biblioteket. Fri entré.

Fakta

Kristian von Svensson

Professionell trubadur med humor och politisk udd. Har nyligen släppt sin första engelskspråkiga platta Songs Of War, Women & Men.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.