Greppar rösträttsreform

Simrishamn Artikeln publicerades
Kristian von Svensson gästar torsdagen den 7 november Simrishamns bibliotek med föreställningen ”Kvinnlig rösträtt”.
Kristian von Svensson gästar torsdagen den 7 november Simrishamns bibliotek med föreställningen ”Kvinnlig rösträtt”.

I år är det hundra år sedan riksdagen släppte igenom allmän och lika rösträtt. På Simrishamns bibliotek gestaltar historikern och trubaduren Kristian von Svensson den minst sagt dramatiska reformen.

Det var under sina studier i historia vid Lunds universitet som Kristian von Svensson upptäckte att mycket av det han läste och lärde sig kunde tonsättas och berättas i en annan form.

- Jag har skrivit både romaner och debattböcker, men vissa ämnen passar sig helt enkelt i ett kort, kärnfullt format som sångtexten är, säger han.

Enligt honom själv är det mest anmärkningsvärda med rösträttsreformen 1919 att de flesta idag inte inser hur omvälvande den var.

- Dessförinnan hade de allra flesta i Sverige i praktiken inget demokratiskt inflytande, vare sig de var män eller kvinnor. Anledningen var att rika män, och ogifta kvinnor med förmögenhet, hade fler röster per person än vad mindre bemedlade hade, säger Kristian von Svensson.

Han menar att Sverige vid den här tiden var Västeuropas minst demokratiska land och det sista i hela Norden att göra något åt det. Men det mest dramatiska med hela reformen är enligt Kristian von Svensson händelseförloppet som ledde upp till reformen.

- Men mer om det får man höra om man kommer till biblioteket, säger han.

I sin föreställning ”Kvinnlig rösträtt” utlovar han historier om allt från kvinnor i brödköer till tyska matroser som gör myteri. Tid och plats är torsdagen den 7 november klockan 18.30 på Simrishamns bibliotek. Intresserade uppmanas föranmäla sig till biblioteket. Fri entré.

Fakta

Kristian von Svensson

Professionell trubadur med humor och politisk udd. Har nyligen släppt sin första engelskspråkiga platta Songs Of War, Women & Men.