1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Grönt ljus för Angelikas egen gårdsbutik

Det går undan för Angelika Jakimowicz. Det var bara två år sedan som hon blev bonde på heltid och började sälja de populära lamm- och grislådorna från gården i Norra Björstorp. I år växer sig 800 tomatplantor stora i det åtta meter höga växthuset.
Labradoodeln Valle har varit med från starten.
Foto: Michael Tjelder

De snörräta raderna av purpurkål, rödbetor och pak choi på fälten utanför talar om en förkärlek för ordning och reda.

– Jag är bra på att organisera, jobba, sälja och effektivisera, säger Angelika och skrattar. Sen hjälper det ju till att jag har någon form av adhd också.

Det finns så att säga ingen tveksamhet i hennes sätt.

– Nä, jag har inget tålamod att vänta, jag bara kör.

För två år sedan visste hon inte mycket om jordbruk, och trots rädslan för att misslyckas drog hon igång en ekologisk odling redan förra sommaren. Så kom torkan.

– Då fick vi gräva en damm, som nu har avrinning både från skogen och hustaken. Vi klarar oss om det händer i år igen.

Efterfrågan på ekologiska grönsaker är störst i Malmö.
Foto: Michael Tjelder

För ett par veckor sedan öppnade gårdsbutiken. Den forne jeansförsäljaren på Carlings vet ganska väl vad som krävs för att få omsättning på varorna. Det var Rekocirkeln i framför allt Malmö som avgjorde.

– Det var det som gjorde att jag vågade satsa, i Malmö är det så stor efterfrågan på ekologiska grönsaker. Och inom Reko finns redan hela den infrastruktur som gör att man kan få ut sina produkter.

Cool kål. Angelika motsvarar inte bilden av den typiske bonden.
Foto: Michael Tjelder

Angelikas uppsyn med en halvmeter dreadlocks i nacken och feta tatueringar på både armar och vader ger en bild av en ny generation jordbrukare med urban bakgrund, som lika gärna kunde sysslat med något annat.

Danska Lisbeth Schmidt med barnbarnen Ella och Vera kom på besök.
Foto: Michael Tjelder

Förutom sin mentor Kajsa Sjauna, som hon messar så fort det uppstår en fråga i odlingsväg, så har boken The Market Gardener av Jean-Martin Fortier betytt en hel del.

– Där står allt om hur man kan nå lönsamhet i odlandet, säger Angelika.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.