Guldglass från Köpingebro tog hem vinsten

Ystad Artikeln publicerades
Arkivbild. Foto: Mark Hanlon
Foto: Mark Hanlon
Arkivbild. Foto: Mark Hanlon

Vid lunchtid igår stod det klart att Österlenkryddor i Köpingebro kammat hem guldet i Svenska mästerskapen i mathantverk, i klassen för glass och sorbet. ÖM ringde upp Cherztin S Persåkre som driver Österlenkryddor tillsammans med sin man Anders Persåkre, en stund efter att hon fått det glädjande beskedet om vinsten.

SM i mathantverk 2018 ägde rum den 17-18 oktober på Slagthuset i Malmö. Österlenkryddor ställde upp i klassen för glass och sorbet med två glassar; saffransglass med salmbärskompott och glass med smak av basilika och citronverbena.

Hur känns det att ha tagit hem SM-guld?

– Jag är väldigt lycklig just nu! utbrister Cherztin. Vi lämnade in glassen igår och idag när jag satt i möte i butiken började telefonen att ringa. Jag flög upp från stolen när jag fick veta att vi hade vunnit. Det känns jättekul att få uppskattning för det vi gör. Glassen har vuxit fram ur en passion. Vi har stått hemma i köket och experimenterat fram smakerna. Saffransglassen är smaksatt med vår egenodlade saffran och salmbär från Gotland där Anders är född och uppvuxen. Mjölken och grädden som vi använder kommer från Vitaby Kyrkby Mejeri och äggen från Farmors lycka i Ravlunda, så råvarorna är så närproducerade som de kan bli.

Hur kommer ni att fira vinsten?

– Den här helgen är den första på länge som vi är lediga, så vi kommer att vänta med firandet tills dess, svarar Cherztin. Vi kommer säkert att skåla med bubbel och fira med att bjuda på glassen i butiken i helgen.

Vad händer annars på Österlenkryddor just nu?

– Vi håller på att bygga ut produktionen och kommer att öka kapaciteten för varje sats glass från fem till 40 liter. Vilket innebär att vi kommer att kunna sälja vår glass via återförsäljare. Hittills har den bara funnits att köpa i vår egen butik och hos Farmors lycka. Vi har även haft en stor efterfrågan på glasskurser, nu får vi se till att göra slag i saken och köra igång med det till våren, avslutar Cherztin.

Omdömet för guldglassen löd: ”En mycket god glass med bra kropp och munkänsla. Generös smak och färg av egenodlad saffran och salmbär. En väldigt rolig ide som för tankarna till Gotland.”

Ytterligare en guldmedalj från SM i mathantverk gick till Österlen. Österlens Kött & Vilt i Brösarp tog hem vinsten i klassen sylta och blodprodukter med sin blodpudding som fick följande omdöme: ”Trogen sina rötter, men samtidigt varsamt förändrad. En klassiker med finess!”