1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Guldmedalj till vin från Österlens vingårdspark

Sandhammarens Skåne Rosé 2018 kammade hem guldmedaljen, klassen roséviner, i vinmagasinet Fine Wine Internationals tävling för Svenska vinproducenter och deras viner.
Kaj Nilsson på Österlens vingårdspark i Ekesåkra kan titulera sig Swedish Wine Producer of the Year i klassen rosévin, efter att ha kammat hem guld för sitt Sandhammarens Skåne Rosé 2018.
Foto: Hannah Andersson

Bakom vinet står Österlens vingårdspark och Kaj Nilsson som nu kan titulera sig Swedish Wine Producer of the Year i klassen rosévin.

Blindprovningen hölls i Stockholm med rutinerade vinjournalister i juryn. Klasserna var mousserande viner, vita viner, roséviner, röda viner och söta viner. Guldet i gruppen roséviner knep alltså Sandhammaren Skåne Rosé 2018.

– Det är första året jag deltar och det var förstås väldigt glädjande att få beskedet att mitt rosévin tilldelats guld, säger Kaj.

Kaj planterade sina första vinstockar hemma vid gården i Hagestad radby redan år 2004. Men det var först efter flytten till villan i Ekesåkra 2007 som intresset tog fart. Med i köpet följde en odling med vindruvor av sorten Rondo, som ligger i direkt anslutning till bostadshuset. Under åren har Kaj utökat med ytterligare två odlingar och har idag totalt omkring 1700 vinstockar.

images5 bilder
enlarge

Rosévinet som belönats med guldmedalj är gjort av druvor från 2018 års skörd.

– Den torra och varma sommaren gav goda förutsättningar för oss vinodlare. Både kvantiteten och kvaliteten på skörden blev bra, berättar Kaj.

Redan i september i år fick Kaj bronsmedalj för sitt Sandhammarens Skåne Rosé 2018 av föreningen Svenskt vin.

– Till den provsmakningen skickade jag även in ett elva år gammalt vin, Sandhammarens Prisma 2008, som också fick bronsmedalj.

Årets skörd blev något mindre än rekordåret 2018.

– Den blev inte riktigt lika bra, men klart godkänd, säger Kaj och berättar att druvorna nu är färdigjästa och väntar på att omtappas, finjusteras med syra och ph, klarnas, köldstabiliseras, sterilfiltreras och tappas på flaska till våren. Jag provsmakade igår och det verkar lovande detta år också!