1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Håll värmen med kul sportlovsaktiviteter

Att det vecka åtta vankas sportlov för skolbarn och -ungdomar känner väl de flesta till, men att ledigheten har sitt ursprung i så kallade kokslov som infördes av Bränslekommissionen 1940 för att spara på uppvärmningen av skolorna är det kanske inte alla som vet.
På Simrishamns bibliotek visas den animerade filmen ”Fåret Shaun: Farmageddon”, 20 februari klockan 13. Från 7 år. Föranmälan till biblioteket.

För att ge de lediga skolungdomarna meningsfull sysselsättning ordnades olika aktiviteter. En tradition som lever kvar än idag. Här kommer ett axplock av alla roliga aktiviteter som erbjuds nästa vecka. På kommunernas hemsidor hittar du de kompletta programmen med tider och villkor. Tänk på att det i vissa fall krävs föranmälan och att det ibland också tas ut en deltagaravgift.

En uppskattad, återkommande sportlovssatsning är Fritid Österlens ”Aktivt sportlov” med möjlighet att delta i flera roliga aktiviteter och prova på olika idrotter på Korsavadshallen i Simrishamn, 17-23 februari.

En annan klassiker är Sportlovscupen i Borrby. En serielös fotbollscup som arrangeras av Borrby IF i Borrby sporthall. Fotboll blir det även i Tomelilla sporthall, 18 februari för mellanstadieelever och 22 februari för högstadie- samt gymnasieelever.

En rad föreningar bjuder in till prova-på-verksamhet under sportlovet. Albo ridkubb och Simrishamns orienteringsklubb är två av dem. Båda bjuder in till aktivitet den 20 februari klockan 13-15. Orienteringsklubben med samling på Korsavadshallens parkering och ridklubben på hemmaplan i Ravlunda. Samma dag bjuder Tomelilla skytteklubb in till prova på luftgevärsskytte i skyttehallen vid Kastanjeskolan klockan 18-19.30 och Tomelilla tennisklubb erbjuder tennisträning, med krav på föranmälan, i tältet vid idrottsplatsen i Tomelilla klockan 10-13.

Gillar du historia finns en rad aktiviteter att välja på. På Glimmingehus är temat medeltida spel, lek och idrott. 15-23 februari med aktiviteter klockan 11-15. Kiviks museum flyttar ut till Café Sågmöllan med förhistorisk hantverksdag 17 februari klockan 11-14, föreläsning om spel och lekar i historien 19 februari klockan 18.30 och förhistoriskt läger samma dag som måste förbokas. På Österlens museum får du veta mer om vad en arkeolog sysslar med och tumma egna lerkärl, 20 februari klockan 12.

Sportlovsfilmen ”Lasse-Majas detektivbyrå - tågrånarens hemlighet” visas på biograferna i både Borrby och Kivik onsdagen den 19 februari klockan 15.00.

Sportlovsfilm visas både på Borrby och Kiviks bio. Kiviks bio visar Lasse-Majas detektivbyrå - tågrånarens hemlighet 19 februari klockan 15.00. I Borrby visas samma film, samma dag och samma tid.

Biblioteken i både Tomelilla och Simrishamn bjuder in till en rad aktiviteter. I Simrishamn inleds sportlovsveckan den 18 februari klockan 13 med högläsning, 19 februari klockan 13-16 blir det experimentverkstad, 20 februari klockan 13 visas den animerade filmen ”Fåret Shaun: Farmageddon” och klockan 19 samma dag bjuder biblioteket och ungdomens hus Benká-dí gemensamt in till en spelkväll med det prisbelönta spelet More than one story.

Läshundarna Figge och Oboy (bilden) besöker Onslunda bibliotek klockan 10-12 och Tomelilla bibliotek klockan 13.30-15.30 måndagen den 17 februari. Arkivbild. Foto: Henrik Ekblom Ystén

På biblioteket i Tomelilla startar sportlovet med ett besök av läshundarna Figge och Oboy, 17 februari klockan 13.30–15.30. 19 februari gästas biblioteket av Experimentexpressen klockan 13.00–16.00 med möjlighet att prova på robotprogrammering. Film blir det den 21 februari klockan 11.00.

18 och 20 februari klockan 11-12 bjuds det in till spännande sportlovsmysterium med vandring på Stenshuvuds nationalpark.

Vill du ha kul i naturen på sportlovet ska du bege dig till Stenshuvuds nationalpark. 18 och 20 februari klockan 11-12 bjuds det på ett spännande sportlovsmysterium med vandring, gör din egen fågelmat på Naturskolan Österlen 20-21 februari klockan 10-15 eller lös sportlovsrebusen på naturum med möjlighet att vinna ett litet pris, 17-21 februari klockan 10-16. Aktiviteterna arrangeras i samarbete med Kiviks Musteri och Naturskolan Österlen.

Sportlovsskoj blir det även på Gunnarshögs gård utanför Hammenhög. 17februari ges en visning i rapsoljeproduktionen, 18 februari är det samling kring odlingsbordet och 19 februari är temat pyssel med skräp. Aktiviteterna startar klockan 11, avslutas med lunch och förbokas med fördel.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.