1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hallå där - författaren Örjan Olsson

Före detta journalisten Örjan Olsson bevakade Österlen med omnejd som lokalreporter under 20 års tid. För ett antal år sedan sadlade han om till lärare och debuterar nu som författare med de nyutgivna två första delarna i trilogin om Marias Mirakulösa ­­Döttrar.
Örjan Olsson är aktuell med nyutgivna böckerna Systrarna och Stenhuggaren i boksviten Marias Mirakulösa Döttrar.

Marias Mirakulösa Döttrar är en fiktiv roman men den historiska kontexten följer verkligheten och de bärande karaktärerna har verklighetsbakgrund. Huvudpersonen Hester var en piga med namnet Ester Jönsdotter som levde i slutet av 1600- och början av 1700-talet.

Vem var Ester Jönsdotter?

– Ester Jönsdotter var en kvinna som föddes 1682 i byn Norra Åby. Berättelsen tar sin början när Ester faller ihop i en psykisk kollaps i kyrkan. Efter kollapsen blev hon sängliggande i tio år, matvägrade, fick syner och blev ett så kallat mirakel.

Ester blev en kändis, människor i hela Norden kände till henne.

– Det går att hitta den här typen av kvinnor i många kulturer men det märkvärdiga med Ester var sättet på vilket hon fick eliten att lyssna på henne. Det var det jag fascinerades av och blev nyfiken på när jag först stötte på berättelserna om henne.

Örjan jobbade i 20 års tid som journalist, bland annat på Skånska Dagbladets redaktion i Ystad.

– Det var ett mycket givande jobb men för ungefär tio år sedan kände jag att jag hade skrivit färdigt som journalist och ville vidareutveckla mitt skrivande i andra format. Till en början var det helt omöjligt att komma från de inkörda hjulspåren, men jag tittade mindre på TV och skrivtränade desto mer under två års tid och till slut lossnade det.

När han fick höra om Ester Jönsdotter kände Örjan direkt att det var om henne han ville berätta. Delar av handlingen utspelar sig på Klostret i Ystad, som hospital för sjuka och funktionshindrade. Ramverket är korrekt med en historisk kontext som följer verkligheten men när det gäller karaktärerna ville Örjan vara friare.

– Därför bestämde jag mig, ganska sent i arbetsprocessen, att ändra namnen på karaktärerna.

I slutet av förra året gavs de två första delarna i trilogin, Systrarna och Stenhuggaren, ut.

Har du börjat på den tredje delen?

– Ja, det har jag. Jag jobbar som högstadielärare och skriver på min lediga tid, men är redan omkring 150 sidor in i berättelsen. När den är klar vågar jag dessvärre inte lova.

Under våren kommer Örjan att ge föreläsningar om Ester Jönsdotter och sina romaner, kanske i samarbete med historieforskaren Therese Möller.

– Av en slump träffade jag Therese som just nu skriver en master om Ester Jönsdotter. Vi ska träffas framåt våren och prata ihop oss!

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.