1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
En timme på

Här kan manschettarbetare lära sig att smida

Järnet är glödande vitt när smeden Michael Salamacha drar ut det från ässjan och lägger det på smidesstädet. Med några välriktade hammarslag blir rakt böjt och runt platt.
Michael Salamacha som driver Järn och Trä, Bästekille har arbetat som smed i 40 år och erbjuder prova-på-lektioner i smedjan.

– Varje slag måste sitta som i en symfoniorkester, säger Michael uppfordrande.

Han ska visa mig, en manschettarbetare med datorn som främsta verktyg, ett mångtusenårigt hantverk.

Jag lyssnar noga och försöker memorera hans rörelser, men känner mig lika bortkommen som en eskimo i en bikinibutik.

Det är tur att Michael är utrustad med en ocean av tålamod. Men så är jag inte hans första lärling. Varje sommar lär han ut grunderna i smideskunskap för runt 1500 besökare. En sidoverksamhet i företaget Järn och Trä Bästekille som han driver tillsammans med sömmerskan Anna Leon-Nilson.

Smedjan som ligger mittemot konsthallen "Fabriken" är från 1800-talet och lite av en turistattraktion i sig. Det är många synintryck per kvadratmeter.

– När männen kliver in genom dörren så imponeras de alltid av mängden verktyg. Kvinnorna brukar istället lägga märke till att det är sådan ordning, berättar Anna, som sköter det administrativa i företaget och även driver egen textilstudio.

Järn och Trä Bästekille har många och varierande uppdrag och Michael tillverkar allt från små smideskrokar till stora ståltrappor. Kunderna är främst privatpersoner som vill ha något unikt.

– Vi tillverkar sällan mer än 8-10 föremål av samma sort, så det är ingen massproduktion. Vi är också lyhörda om kunderna kommer med egna idéer, säger Michael, som trots att han nyligen blev 65, inte har några planer på att trappa ned.

Lektionen är över. Tack vare Michaels enorma tålamod och skickliga vägledning kan jag lämna smedjan med en hyfsat vacker smideskrok - och en tillfredsställande känsla av att faktiskt ha tillverkat något. För en manschettarbetare är det stort.

Ståltrappan som ska målas rosa är en beställning från en privatperson i Ystad.
Anna Leon-Nilson sköter det administrativa i företaget och driver även en textilstudio.
Företaget tillverkar allt från små vikingaknivar till stora bord med stålunderrede.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.