1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
En timme på

Här kan manschettarbetare lära sig att smida

Järnet är glödande vitt när smeden Michael Salamacha drar ut det från ässjan och lägger det på smidesstädet. Med några välriktade hammarslag blir rakt böjt och runt platt.
Michael Salamacha som driver Järn och Trä, Bästekille har arbetat som smed i 40 år och erbjuder prova-på-lektioner i smedjan.

– Varje slag måste sitta som i en symfoniorkester, säger Michael uppfordrande.

Han ska visa mig, en manschettarbetare med datorn som främsta verktyg, ett mångtusenårigt hantverk.

Jag lyssnar noga och försöker memorera hans rörelser, men känner mig lika bortkommen som en eskimo i en bikinibutik.

Det är tur att Michael är utrustad med en ocean av tålamod. Men så är jag inte hans första lärling. Varje sommar lär han ut grunderna i smideskunskap för runt 1500 besökare. En sidoverksamhet i företaget Järn och Trä Bästekille som han driver tillsammans med sömmerskan Anna Leon-Nilson.

Smedjan som ligger mittemot konsthallen "Fabriken" är från 1800-talet och lite av en turistattraktion i sig. Det är många synintryck per kvadratmeter.

– När männen kliver in genom dörren så imponeras de alltid av mängden verktyg. Kvinnorna brukar istället lägga märke till att det är sådan ordning, berättar Anna, som sköter det administrativa i företaget och även driver egen textilstudio.

Järn och Trä Bästekille har många och varierande uppdrag och Michael tillverkar allt från små smideskrokar till stora ståltrappor. Kunderna är främst privatpersoner som vill ha något unikt.

– Vi tillverkar sällan mer än 8-10 föremål av samma sort, så det är ingen massproduktion. Vi är också lyhörda om kunderna kommer med egna idéer, säger Michael, som trots att han nyligen blev 65, inte har några planer på att trappa ned.

Lektionen är över. Tack vare Michaels enorma tålamod och skickliga vägledning kan jag lämna smedjan med en hyfsat vacker smideskrok - och en tillfredsställande känsla av att faktiskt ha tillverkat något. För en manschettarbetare är det stort.

Ståltrappan som ska målas rosa är en beställning från en privatperson i Ystad.
Anna Leon-Nilson sköter det administrativa i företaget och driver även en textilstudio.
Företaget tillverkar allt från små vikingaknivar till stora bord med stålunderrede.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.