1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
En timme på

Här kan manschettarbetare lära sig att smida

Järnet är glödande vitt när smeden Michael Salamacha drar ut det från ässjan och lägger det på smidesstädet. Med några välriktade hammarslag blir rakt böjt och runt platt.
Michael Salamacha som driver Järn och Trä, Bästekille har arbetat som smed i 40 år och erbjuder prova-på-lektioner i smedjan.

– Varje slag måste sitta som i en symfoniorkester, säger Michael uppfordrande.

Han ska visa mig, en manschettarbetare med datorn som främsta verktyg, ett mångtusenårigt hantverk.

Jag lyssnar noga och försöker memorera hans rörelser, men känner mig lika bortkommen som en eskimo i en bikinibutik.

Det är tur att Michael är utrustad med en ocean av tålamod. Men så är jag inte hans första lärling. Varje sommar lär han ut grunderna i smideskunskap för runt 1500 besökare. En sidoverksamhet i företaget Järn och Trä Bästekille som han driver tillsammans med sömmerskan Anna Leon-Nilson.

Smedjan som ligger mittemot konsthallen "Fabriken" är från 1800-talet och lite av en turistattraktion i sig. Det är många synintryck per kvadratmeter.

– När männen kliver in genom dörren så imponeras de alltid av mängden verktyg. Kvinnorna brukar istället lägga märke till att det är sådan ordning, berättar Anna, som sköter det administrativa i företaget och även driver egen textilstudio.

Järn och Trä Bästekille har många och varierande uppdrag och Michael tillverkar allt från små smideskrokar till stora ståltrappor. Kunderna är främst privatpersoner som vill ha något unikt.

– Vi tillverkar sällan mer än 8-10 föremål av samma sort, så det är ingen massproduktion. Vi är också lyhörda om kunderna kommer med egna idéer, säger Michael, som trots att han nyligen blev 65, inte har några planer på att trappa ned.

Lektionen är över. Tack vare Michaels enorma tålamod och skickliga vägledning kan jag lämna smedjan med en hyfsat vacker smideskrok - och en tillfredsställande känsla av att faktiskt ha tillverkat något. För en manschettarbetare är det stort.

Ståltrappan som ska målas rosa är en beställning från en privatperson i Ystad.
Anna Leon-Nilson sköter det administrativa i företaget och driver även en textilstudio.
Företaget tillverkar allt från små vikingaknivar till stora bord med stålunderrede.