1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här tillverkas egna visir

När vård och omsorg i Tomelilla kommun för några veckor sedan lade en beställning på skyddsvisir och fick beskedet att de var restnoterade tog man saken i egna händer. Med hjälp av två 3D-skrivare och ett gammalt lager av overheadpapper tillverkas nu egna visir och produktionen rullar på för fullt.

– I veckan som gått har vi tillverkat drygt 40 stycken. Det tar två timmar att tillverka ett visir så det tar lite tid, men vi börjar få ett bra lager nu, säger Camilla Andersson, chef för vård och omsorg i Tomelilla.

Visiren kommer tillsammans med annan skyddsutrustning användas av vård- och omsorgspersonalen när man har ett konstaterat fall av Covid-19 bland brukarna i kommunen.

– Det är ingen utrustning som vi normalt har i verksamheten, men eftersom coronaviruset smittar när någon som har sjukdomen hostar eller nyser så är det nödvändigt att vi har tillgång till visir, säger Camilla Andersson, som är tacksam över att man kunde lösa produktionen internt.

– Som jag har förstått det är skyddsvisir en bristvara i många kommuner, så det är fantastiskt att vi kan tillverka egna. Det är tack vare ett fint samarbete mellan vård och omsorg, skolan och arbetsmarknadsenheten.

De två 3D-skrivarna stod på Byavångsskolan och Kastanjeskolan och användes i bild- och tekniklektioner. Obrutna förpackningar av overheadpapper har man hittat på lite olika håll i kommunen.

– Overhead är inget vi använder i undervisningen eller vid presentationer längre, men det var ju tur att ingen hade slängt dem, säger Camilla Andersson.

Visirtillverkningen äger rum på AME, arbetsmarknadsenheten, under ledning av Henrik Andersson.

– 3D-skrivarna jobbar på och produktionen kommer pågå tills vi får andra besked, säger han.

Med hjälp av 3D-skrivare och overheadpapper tillverkar Tomelilla kommun egna skyddsvisir till vård- och omsorgspersonalen. Henrik Andersson är arbetsledare på arbetsmarknadsenheten som ansvarar för produktionen.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.

Tomelilla

Tomelilladagen ställs in

Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.