Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Här tillverkas egna visir

När vård och omsorg i Tomelilla kommun för några veckor sedan lade en beställning på skyddsvisir och fick beskedet att de var restnoterade tog man saken i egna händer. Med hjälp av två 3D-skrivare och ett gammalt lager av overheadpapper tillverkas nu egna visir och produktionen rullar på för fullt.

– I veckan som gått har vi tillverkat drygt 40 stycken. Det tar två timmar att tillverka ett visir så det tar lite tid, men vi börjar få ett bra lager nu, säger Camilla Andersson, chef för vård och omsorg i Tomelilla.

Visiren kommer tillsammans med annan skyddsutrustning användas av vård- och omsorgspersonalen när man har ett konstaterat fall av Covid-19 bland brukarna i kommunen.

– Det är ingen utrustning som vi normalt har i verksamheten, men eftersom coronaviruset smittar när någon som har sjukdomen hostar eller nyser så är det nödvändigt att vi har tillgång till visir, säger Camilla Andersson, som är tacksam över att man kunde lösa produktionen internt.

– Som jag har förstått det är skyddsvisir en bristvara i många kommuner, så det är fantastiskt att vi kan tillverka egna. Det är tack vare ett fint samarbete mellan vård och omsorg, skolan och arbetsmarknadsenheten.

De två 3D-skrivarna stod på Byavångsskolan och Kastanjeskolan och användes i bild- och tekniklektioner. Obrutna förpackningar av overheadpapper har man hittat på lite olika håll i kommunen.

– Overhead är inget vi använder i undervisningen eller vid presentationer längre, men det var ju tur att ingen hade slängt dem, säger Camilla Andersson.

Visirtillverkningen äger rum på AME, arbetsmarknadsenheten, under ledning av Henrik Andersson.

– 3D-skrivarna jobbar på och produktionen kommer pågå tills vi får andra besked, säger han.

Med hjälp av 3D-skrivare och overheadpapper tillverkar Tomelilla kommun egna skyddsvisir till vård- och omsorgspersonalen. Henrik Andersson är arbetsledare på arbetsmarknadsenheten som ansvarar för produktionen.