Hästrundan travar på

Österlen Artikeln publicerades
På söndag blir det Grand Final för Hästrundan på Svabesholms Kungsgård med uppvisning av bland andra Svenska Frieserföreningen. Fullständigt program för helgen finns på Hästrundans hemsida.
På söndag blir det Grand Final för Hästrundan på Svabesholms Kungsgård med uppvisning av bland andra Svenska Frieserföreningen. Fullständigt program för helgen finns på Hästrundans hemsida.

Förra året var det premiär för Hästrundan på Österlen, ett evenemang som lockade många besökare redan från start. Den 13-16 juni är det dags för andra upplagan av Hästrundan.

ÖM har pratat med projektledare Pernilla Colhag från Destination Häst Sydöstra Skåne, för att få veta mer om årets Hästrundan.

Hur blev premiären av Hästrundan?

– Jättebra! Eftersom det var första året hade vi låga förväntningar på publikantalet men aktiviteterna lockade långt fler besökare än vad vi hade kunnat föreställa oss, så vi var väldigt nöjda med premiären.

Vilket är syftet med Hästrundan?

– Att visa det stora utbud av hästverksamheter som finns i området. De är väldigt många, men inte alltid öppna för allmänheten till vardags. Vi ville skapa ett evenemang som sammanför alla olika delar av hästsporten på ett kul sätt.

Vad bjuder årets hästrunda på?

– Massor av spännande aktiviteter! Allt från käpphästhoppning och hästmys för de yngsta, till pay and jump och uteritter för de lite äldre, och möjlighet till kul shopping förstås.

Vad är nytt för i år?

– Terränghoppningen för käpphästekipage på Öveds jakt och fältrittklubb. En annan nyhet för året är att det finns flera programpunkter med, såväl fysisk som mental, träning för ryttaren. Intresset för avsutten träning, med övningar skräddarsydda för ryttare, bara växer.

Helgen avrundas på Svabesholms Kungsgård?

– I likhet med förra året bjuder vi in till Grand Final den 16 juni klockan 11-15.30. Det blir en härlig familjedag i hästens tecken med shower och aktiviteter. Nytt för i år är att det bjuds några kortare föredrag med bland andra Ulla Håkansson, som 82 år gammal fortfarande tävlar dressyr på högsta nivå.