Hederspris gick till Hans Thuressons barn

Svinaberga Artikeln publicerades
När stipendier från Hans Thuressons stiftelse för utveckling av mat och dryck på Österlen delades ut för sista gången fick barnen Anders Thuresson, Eva Thuresson och Christine Arvidsson hederspris för sina framgångsrika verksamheter.
När stipendier från Hans Thuressons stiftelse för utveckling av mat och dryck på Österlen delades ut för sista gången fick barnen Anders Thuresson, Eva Thuresson och Christine Arvidsson hederspris för sina framgångsrika verksamheter.

Stipendier från Hans Thuressons stiftelse för utveckling av mat och dryck på Österlen har delats ut en sista gång. Totalt har 15 entreprenörer som verkar i livsmedelsbranschen på Österlen erhållit stipendier från stiftelsen.

2013 gick lantbrukaren och entreprenören Hans Thuresson ur tiden. Minnet av honom har dock hållits vid liv inte minst tack vare den stiftelse som sedan 2016 delat ut stipendier till entreprenörer i livsmedelsbranschen på Österlen.

I stiftelsens statuter står att stipendierna ska delas ut ett begränsat antal år och årets utdelning var därför den sista. Utdelningen och avslutningen av stiftelsen hölls på restaurang Allé med 80 närvarande gäster.

De fem som fick pris var:

1. Johannes och Deetje Gezelius, Kivik, för uppstart av Tryffelodling: 15 000 kronor.

2. Stefan J Petersén, Grevlunda Mathantverk (välkänd som guldmedaljör från Svenska kocklandslaget), fick 20 000 kr för utveckling av Grevlunda Mathantverk genom inköp av stenkvarn.

3. Gun Svensson, Kiviks Café & Bageri, för utveckling av Äpple – spiddekaga; 20 000 kronor.

4. Kiviks Museum, Dafvid Hermansson, 15 000 kr för att marknadsföra och vidareutveckla konceptet ”Smaka på Kivik”.

5. Marie Malmqvist och Kristian Mårtensson, Borrby, 30 000 kr för utveckling av odling av Popcornmajs.

Ett hederspris delades också ut. Mottagare var Hans Thuressons tre barn som alla är entreprenörer på Österlen:

Eva Thuresson driver krogen Allé och belönades för att hon med ”imponerande entreprenörskap och skicklighet inom matkonsten skapat en vida berömd finrestaurang med en omfattande cateringverksamhet, vida eftersökt av kunder med högt ställda krav”.)

Anders Thuresson, som driver Svabesholms kungsgård, fick hederspris för att han ”omvandlat ett traditionellt lantbruk till ett upplevelsecentrum med en omfattande och mångfacetterad verksamhet.”

Tredje syskonet Christine Arvidsson belönades för att hon ”tillsammans med sin make förädlat ett traditionellt jordbruk med bland annat en stor rapsbaserad produktion av ägg med speciell äggula som kan köpas i hela Skåne, och dessutom för pietetsfull renovering av gammal släktgård i Ravlunda till Farmors Lycka, ett omtalat Bed & Breakfast och caféverksamhet”.

Avslutningsvis uppmärksammade ordförande och prisutdelaren professor Martin Wierup även Anita Thuresson, Hans Thuressons maka.

Totalt har stiftelsen under åren haft 41 ansökningar och belönat 15 med sammanlagt 325 000 kronor.