Helle - ny fyrbent kollega på Nils Holgerssonskolan

Simrishamn Artikeln publicerades
Helle gör sin praktik som skolhund på Nils Holgerssonskolan och lyssnar gärna när Johanna Carlsson läser för henne.
Foto: Hannah Andersson
Helle gör sin praktik som skolhund på Nils Holgerssonskolan och lyssnar gärna när Johanna Carlsson läser för henne.

Pedagogerna på Nils Holgerssonskolan i Simrishamn har med skolstarten fått en ny kollega. Hunden Helle, vars främsta uppgift är att stärka elevernas självkänsla.

Det är måndag morgon, skolveckan har precis börjat och eleverna i årskurs två startar med en stunds läsning. Johanna Carlsson har tillsammans med en av sina lärare, Maria Månsson och hennes hund Helle, dragit sig tillbaka till det lilla grupprummet.

Johanna sitter uppkrupen i soffan och läser. Hon lägger sin ena hand på Helles nacke och kliar henne bakom öronen. Helle sluter ögonen och suckar belåtet.

– Syftet med en skolhund är att sänka stressnivån och stärka elevernas självkänsla, berättar Maria. Hundar har en bevisad lugnande effekt på oss människor, när vi klappar dem ökar utsöndringen av oxytocin.

Helle är under utbildning till skolhund och kommer under hösten att göra sin praktik på Nils Holgerssonskolan.

– Vi utbildar oss vid Hundens hus i Sundsvall, berättar Maria. Under hösten kommer Helle att vara med i skolan tre dagar i veckan. I årskurs två, där jag jobbar som lärare, har vi mycket lästräning, då är Helles uppgift bara att finnas i rummet, men hon håller även på att lära sig en del tricks för att kunna spela en mer aktiv roll tillsammans med barnen.

Maria tar fram en tärning av skumgummi och visar hur Helle lärt sig att ”slå” tärningen genom att putta på den med nosen.

– På det sättet kan Helle slå hur många sidor Johanna ska läsa, eller så kan de spela ett enkelt tärningsspel tillsammans.

Under sin praktik på Nils Holgerssonskolan kommer Helle att presenteras för alla skolans barn, men det är särskilt årskurs 2 och Johanna, som kommer att få förmånen att spendera tid med skolans fyrbenta pedagog.

– Jag och Helle kommer att göra vårt examensprov till våren, men examinationen består även av ett teoretiskt examensarbete och för det har jag fått Johannas föräldrars godkännande att använda henne som fallstudie, förklarar Maria.

Johanna ger Helle en kram och får en blöt hundpuss som tack.

– Jag tycker att det är jättemysigt att läsa för Helle, jag har en egen hund hemma som jag också läser för ibland, säger Johanna.

Maria har lång erfarenhet av att träna hund men att det skulle bli en del av hennes jobb har hon sin dotter att tacka för.

– När min senaste border collie dog hade jag egentligen inte tänkt skaffa någon ny hund men min dotter saknade sällskapet av en hund hemma. Hon har haft lite svårigheter i skolan och när jag upptäckte vilken positiv uppmuntran det blev när vi fick hem Helle, så föddes idén om att skänka fler barn den glädjen.

Efter avslutad utbildning håller Maria tummarna för att hon och Helle ska få anställning som skolhundsekipage, på Nils Holgerssonskolan eller någon annan skola.