1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hembygdsförening lyfter fram annat än borstar

Säg Onslunda och de flesta tänker på borsttillverkningen som präglat byn i många år. I nya utställningen "Onslunda, inte bara borstar" vill Othinslunda hembygdsförening uppmärksamma annat framstående hantverk från byn, bland annat allmogemåleri, smide och trähantverk.
– I Onslunda har det utövats många olika hantverk, inte bara borsttillverkning. Det vill vi visa i årets utställning, säger Karin Sköld, vice ordförande i Othinslunda hembygdsförening.

Hembygdsföreningens samling av gamla föremål måste vara en skattgömma för en rekvisitör. I hembygds- och borstmuseet på Stationsvägen 6 kan man beskåda allt från antika glasvaser till en komplett likvagn från 1930-talet.

När styrelsen spånade kring årets utställning tog man fasta på vad en av fjolårets besökare sade när han ställdes inför den digra samlingen: "Onslunda, inte bara borstar".

– Det har utövats många olika fantastiska hantverk i byn och gör det fortfarande, säger Karin Sköld, vice ordförande i hembygdsföreningen och guide.

– Under slutet av 1900-talet tillverkades inte bara borstar i Onslunda. Mellan 1947 och 1983 fanns Gustavianska Stilmöbler i byn där dekopörer gjorde intarsia i möbler. Ett annat företag är Rasmussons Metallgjuteri (1952-1987) som tillverkade gjutna och smidda bruksföremål, säger Karin.

Hon nämner även textilslöjden som varit stor i byn. I början av 1900-talet fanns en vävskola som drevs av Anna Hult.

– Hon var mycket konstnärlig och gjorde vävnader till offentliga byggnader och utställningar, till och med i USA.

– I årets utställning vill vi visa detta axplock av händernas verk från Onslunda. Det är dags att se på det med nya ögon och glädjas åt konsten, skickligheten och hantverket, säger Karin.

Bara för att utställningen fokuserar på andra hantverk än borsttillverkning, har borstmuseet inte försummats. Tvärtom. Med hjälp av bidrag från Riksantikvarieämbetet har museet fått ett ansiktslyft och blivit mer tillgängligt för besökare och kursdeltagare. Ett nytt kök med fikaplatser har också investerats i hembygdsgården.

I årets utställning visas bland annat Murare Carlssons vackra klippstycken och verk av allmogemålaren Jöns Färm.
I byn har det funnits dekopörer som arbetat med intarsia, dekoration utförd i trä.
En likvagn från 1930-talet hör till hembygdsgårdens mer spektakulära föremål.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.