Hilda Björk lever och andas fotboll

Insidan Artikeln publicerades
Hilda Björk från Blästorp spelar fotboll nästan varenda dag och drömmer om att få spela i FC Rosengård om några år.
Foto:Louise Lind
Hilda Björk från Blästorp spelar fotboll nästan varenda dag och drömmer om att få spela i FC Rosengård om några år.

Drömmen är att få spela i FC Rosengård, och för att nå dit lirar femtonåriga Hilda Björk fotboll i princip varenda dag. På schemat står träning såväl på skoltid som på fritiden.

På dagen klär hon sig i Fotbollsakademin- MFF:s nattsvarta kläder när hon tränar med klasskompisarna på Korsavadsskolan, och på kvällar och matchhelger åker klubblaget BSH Österlens färgglada outfit på. Någon rast och ro blir det sällan för Hilda Björk från Blästorp, något hon trivs alldeles utmärkt med.

– Det blir en vana. Visst har man svackor, men för det mesta är det bara kul. Och det är en skön avkoppling från vardagen, säger Hilda och tillägger att de flesta av hennes kompisar spelar fotboll de med så de träffas på planen.

Hilda spelar i inte mindre än tre olika fotbollssammanhang. I BSH Österlen har hon spelat sedan barnsben och när det blev dags för högstadiet föll valet på MFF:s fotbollsakademi på Korsavadsskolan i Simrishamn. Dessutom tränar hon extra i Österlens FF:s A-lag.

  – Jag har spelat i BSH Österlen sedan jag var fem år. Jag känner mig trygg i klubben och därför har jag stannat. Och att träna med Österlen FF damlag gillar jag, det blir en utmaning för mig och jag lär mig mycket, säger Hilda.

  Fotboll sedan barnsben

  Hildas mamma Gunilla Jönsson kan inte annat än bekräfta Hildas kärlek till sporten. Hilda har i princip växt upp på idrottsplatserna runt om i bygden, berättar hon. Hon har aldrig klagat trots en envis knäskada, utan spelat så fort hon fått chansen.

  – När hon gick i låg- och mellanstadiet i Borrby, kom hon ofta hem med leriga byxor. Frågade man varför var svaret: "Spelat fotboll med killarna!".

  Hilda har spelat i såväl pojk- som flicklag och aldrig backat för en motståndare.

  – Hon och en tjej till hjälpte pojklaget en vårsäsong. Det var riktigt kul att som förälder se killarna applådera när hon kom och skulle spela med dem. Skönt att se att man kan vara jämlik på planen!

  Förebild inom skola och sport

  När ÖM träffar Hilda en onsdagsmorgon spelar hon tillsammans med sina klasskompisar för fotbollsinstruktören Jocke Welander. Han beskriver Hilda som en förebild eftersom hon tar fotbollen och skolan på lika stort allvar. På planen har hon ett glatt humör, och är en bra lagspelare.

  – Hon är målmedveten och har en bra speluppfattning. Och så har hon en bra vänsterfot, berättar han.

  Hilda spelar oftast mittback, något hon gillar då positionen erbjuder ett varierat spel. På frågan vilka styrkor hon har som fotbollsspelare svarar hon efter en stunds betänketid:

  – Jag är bra på att få iväg bollen långt, och jag är bra på frispark, hörnor och utspark. Eftersom jag är den enda i laget som är vänsterfotad har jag också övat upp höger så att jag kan slå med båda.

  FC Rosengård nästa!

  Efter högstadiet drömmer Hilda om en fortsatt karriär inom sporten. Hon har redan spanat in gymnasium i Malmö, för att komma ett steg närmare sitt mål.

  – Klart man vill lyckas inom sporten, och komma så långt som möjligt. Mitt mål är att spela i FC Rosengård, det är ett riktigt bra lag, avslutar hon innan det är dags att bege sig mot omklädningsrummen.

  Om BSH Österlen

  BSH Österlen är den gemensamma ungdomssektionen för Österlen FF, Hammenhög IF och Borrby IF, och erbjuder både pojk- och flicklag.

  Fotbollsakademin MFF

  Simrishamns kommun startade 2011 Fotbollsakademin för flickor och pojkar i samarbete med Malmö FF, på Korsavadsskolan. Läsåret 16/17 finns tre fotbollsklasser på skolan - en i varje årskurs.

  Text och bild: Louise Lind