1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Hip, young n' cool” när ungdomarna får bestämma

Ungdomarna i Simrishamn bjuder in till ”Hip, young n' cool”, en kul kultureftermiddag på Valfisken, lördagen den 30 november klockan 12-17.
Abbygail Dukala, Nelly Jeppsson, Arida Syversen, Aurora Syversen och Tindra Brink ingår i arrangörsgruppen som bjuder in till ”Hip young n´cool” på Valfisken på lördag. Mattias Bengtsson och Lisa Säfve Chantem som flankerar några trappsteg upp på bilden är fritidssamordnare på Bénka-dí i Simrishamn.
Foto: Hannah Andersson

– När du hör ”ungdomarna i Simrishamn” vill vi inte att du associerar till ett gäng stökiga snorungar. Vi vill visa vilken skaparförmåga och kreativitet som finns bland oss unga i kommunen, säger Abbygail Dukala som är en av de unga krafterna som står bakom evenemanget.

Idén kom egentligen från Mattias Bengtsson och Lisa Säfve Chantem, fritidssamordnare på ungdomens hus Bénka-dí i Simrishamn, men de lämnade snabbt över bollen till ungdomarna på fritidsgården, som inte var sena att sätta den i rullning.

– När jag blev tillfrågad om jag kunde tänka mig att ingå i en arbetsgrupp med uppgiften att planera en ungdomsdag tvekade jag inte att svara ja, säger Abbygail.

Det gjorde inte heller Nelly Jeppsson, Arida Syversen, Aurora Syversen och Tindra Brink som, tillsammans med ytterligare några till, håller i trådarna för ”Hip, young n' cool” som evenemanget kommit att kallas.

Tanken är att göra något ”av ungdomar - för ungdomar”, men också att bjuda in den äldre generationen att se vad kommunens unga har för sig. Alla är alltså hjärtligt välkomna till Valfisken i Simrishamn lördagen den 30 november klockan 12-17.

Förberedelserna kommer ungdomarna på Bénka-dí att hugga tag i på fredagskvällen. En scen kommer att byggas ute i foajén.

– Vi har bjudit in ungdomar i åldrarna 13-20 år att uppträda, berättar Nelly. Husbandet ”Husmusarna” kommer att kompa de som vill.

Nelly kommer själv att spela piano och Abbygail kommer att sjunga.

– Kanske plockar jag fram ukulelen också, vi får se säger Abbygail och skrattar. Och när det inte är någon som uppträder på scenen kommer vi att bjuda på skön hissmusik, lovar hon.

En utställning med alster skapade av kommunens unga kommer att visas i galleriet på Valfisken på lördag.
Foto: Hannah Andersson

I galleriet kommer en utställning att visas.

– Där kommer alla ungdomar som velat vara med att ställa ut sina alster. Helt prestigelöst, för vårt fokus ligger på att det ska vara kul och lustfyllt, poängterar Abbygail.

Arrangörsgruppen har bjudit in sina vänner att delta.

– Det tror vi är en viktig aspekt i detta. Att det är ungdomarna själva som står bakom arrangemanget och bjuder in till det. Det är förmodligen nyckeln till att intresset för att delta har varit så stort, säger Lisa.

– Så är det nog, håller Nelly med. När mina vänner ska vara med på det här, känner även jag att jag vågar och dessutom är det ett sätt att nå ut till fler ungdomar än bara de som brukar komma till Bénka-dí.

Tindra kommer att ställa ut tecknade porträtt, Aurora likaså, Arida kommer att visa teckningar och akvareller medan Nelly visar dekorerat glas. Av utställarna som inte ingår i arrangörsgruppen visas bland annat måleri och foto.

Det som bjuds är alltså konst och musik.

– Det är ett tillfälle för unga att uttrycka sig på olika sätt vilket jag tror är jätteviktigt, säger Abbygail.

– Och att ni vuxna har gett oss fria tyglar att få vara kreativa och göra den här dagen till vår egen har betytt mycket för oss i planeringsgruppen, säger Nelly och vänder sig till Mattias och Lisa.

På lördag klockan 12-17 äger alltså ”Hip, young n' cool” rum.

– Evenemanget är kostnadsfritt och vi bjuder på mingelmat och -dryck, avslutar Abbygail.