1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Högt betyg för företagsklimat

Tomelilla kommun hamnar på sjätte plats av alla deltagande kommuner i landet när resultatet från undersökningen Insikt presenteras.
I undersökningen Insikt som mäter företagsklimatet i landets kommuner hamnade Tomelilla kommun bland de bästa i landet med ett nöjd-kund-index (NKI) på 81 och en sjätteplats.
Foto: Fredrik Ekblad

Undersökningen är initierad av Sveriges Kommuner och regioner och en stor del av landets kommuner deltar. När det totala resultatet för 2019 nu sammanställts, hamnar Tomelilla kommun bland de bästa i landet med ett nöjd-kund-index (NKI) på 81 och en sjätteplats. På förstaplats ligger Trosa kommun med ett NKI på 84. 188 kommuner och 17 gemensamma förvaltningar/förbund deltog i undersökningen 2019.

Undersökningen mäter hur företagare upplever kommunens myndighetsutövning inom sex områden: brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll samt serveringstillstånd.

- Det känns inspirerande att vi når goda resultat även i år, säger kommundirektör Britt-Marie Börjesson. Vi arbetar ständigt med att förbättra vår service och det känns såklart bra att få en positiv återkoppling på detta sätt när företagen överlag ger oss bra betyg.

Bland de olika mätområdena får bygglov ett högt betyg (plats 16). Hanteringen av serveringstillstånd som sker i samarbete med Simrishamn, Ystad och Sjöbo når också högt. Ystad Österlen Miljöförbund, som utför delar av myndighetsutövningen i Tomelilla, hamnar över medel i kundnöjdhet och på första plats av gemensamma förbund när det gäller livsmedelskontroll.

- Nu gäller det att vi fortsätter hålla en god nivå – vi vet att omvärlden förändras och att kraven ändrar sig över tid, menar Britt-Marie Börjesson. Vi är mitt i en pandemi som förändrat förutsättningarna för många företag ganska drastiskt. Vårt uppdrag just nu är att försöka underlätta i den akuta situationen, men också att försöka blicka framåt och se hur stödet behöver se ut när den akuta pandemin är över.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.

Tomelilla

Tomelilladagen ställs in

Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.