1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Högtcyklande entusiaster gör upp i tredagarstävling

Den 26-28 juni avgörs för första gången i modern tid i Sverige en tävling för höghjulingar. Cyklister från hela världen kommer till Skåne för att under tre dagar köra fyra olika lopp på fyra olika platser.
– En höghjuling gör alla glada, både den som sitter på den och de som tittar på, säger Per-Olof Kippel, initiativtagare till sweden3days, en tredagarstävling med höghjulingar som hålls i Ystad i slutet av juni.
Foto: Fredrik Ekblad

– För de flesta är det en händelse att se en höghjuling. Att se flera är en ännu större upplevelse. Men att se ett race med höghjulingar är en galen upplevelse. Närmast surrealistiskt, säger tävlingens initiativtagare, höghjulingsentusiasten och Tomelillaprofilen Per-Olof Kippel.

Han räknar med drygt 25 deltagare från hela världen. Redan har 10 länders deltagare meddelat att de vill vara med, bland annat cyklister från Kanada, Nya Zeeland och England.

Mattias Nordström är en cykelfantast av rang och sitter vanligtvis på en enduro-mountainbike. Sweden3days blir hans tredje race på höghjulingen.
Foto: Fredrik Ekblad

De olika loppen körs i Högestad, Ystad, Lund och Björka utanför Sjöbo. Ystad Saltsjöbad kommer vara basen för deltagarna som slussas mellan de olika tävlingsplatserna.

– Det blir lite av en höghjulingscirkus som turnerar runt om i Skåne de här dagarna. Att tävla tre dagar i rad med höghjuling blir en ny erfarenhet för samtliga deltagare och ett ”etapplopp” har troligtvis aldrig tidigare genomförts, säger Per-Olof Kippel.

Roland Nihlén har cyklat höghjuling ett tag, men aldrig tävlat. I juni blir det debut.
Foto: Fredrik Ekblad

Etapp 1 är ett tempolopp runt Högestad. Etapp 2 (som körs i Lunds centrum) och etapp 3 (som körs i Ystad) förväntas blir de stora publikfesterna. Etapp 4 genomförs på Björka utanför Sjöbo.

– Varje etapp är en tävling, men det kommer även koras en totalsegrare, säger Per-Olof Kippel.

För att nå en internationell publik kommer tävlingen, som fått namnet sweden3days, livestreamas med engelsk kommentator.

Redan har många internationella deltagare anmält sitt intresse och Per-Olof Kippel ser fram emot en stor publikfest.

Per-Olof Kippel avslöjar att han själv tänker vara med och slåss om pallplaceringarna.

– Framöver kommer jag delegera allt för att helt och hållet gå in i tävlingsbubblan, säger han och skrattar.

Motståndet lär bli hårt. En av favoriterna som anmält sig är nämligen Europamästaren Barry Brown från England.

– Han är envis, seg och vältränad så han kommer bli farlig.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.