GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hon matar besökarna med skogen

Skogen är en plats full av spännande dofter, smaker, ljud, ljus och upplevelser. Det tar Monica Frangeur vara på, när hon omformar sina populära matvandringar till skogsmatning.
Monica Frangeur bjuder in till vandring och matupplevelser i den skånska bokskogen, från skir och intensivt grönskande lövskog i maj till mer mättade färger i slutet av sommaren.
Monica Frangeur bjuder in till vandring och matupplevelser i den skånska bokskogen, från skir och intensivt grönskande lövskog i maj till mer mättade färger i slutet av sommaren.

I nio år ledde Monica Frangeur, som driver företaget Upplev & Njut, uppskattade matvandringar i den österlenska naturen. De var de första i sitt slag i Sverige och avnjöts genom åren av mer än 17 000 personer. Nu är det dags för nästa steg.

I ett år har Monica Frangeur filat på ett nytt koncept som hon kallar skogsmatning. Under en sex timmar lång guidad vandring på Linderödsåsens sluttning mellan Degeberga och Östra Sönnarslöv matas besökarna med dofter, ljud, ljus, smaker och ny kunskap.

– Det är den helt ljuvliga skånska bokskogen som ur olika perspektiv står i centrum under den här vandringen, men också annan skog som vi passerar. Det är ju nio kilometer som vi ska vandra, så vi hinner med mycket skog. Vi kommer också att provsmaka och äta underbara skånska delikatesser. Självklart kommer det att variera utifrån säsong. Det man äter i maj blir inte identiskt med det man äter i augusti, säger Monica Frangeur.

Hon kläckte idén när de områden där hon tidigare hade sina matvandringar började avverkas för att bli mer öppna områden. Då insåg hon att hon behövde flytta och inledde sökandet efter ett nytt skogsbeklätt område.

– Förutom att skogen är härlig att vara i är den ett fantastiskt väderskydd. Där har man ett levande paraply. Den skyddar också mot vind.

Särskilt viktigt har det varit att skapa något helt nytt. Det ska inte kännas som en repris för besökare som har varit med förr. Matupplevelserna är nya, berättelserna likaså.

Men visst finns det likheter. Fortfarande är det Monica Frangeur själv som guidar och det handlar ju även nu i grunden om att vandra och äta.

– Så själva upplägget är detsamma, även om det man upplever är nytt. Det är bra om man kommer utsvulten, för man kommer att kunna äta så mycket man vill.

Varje vandring tar emot omkring 50 personer. Premiären är i maj och därefter är ytterligare tio vandringar planerade, men Monica Frangeur räknar med fler.

– Jag måste anpassa antalet gånger till efterfrågan. Det tar ju tid innan folk vet om att detta över huvud taget finns. Jag hoppas att det i alla fall kan bli 20 gånger i år. Och om det finns en ännu större efterfrågan hoppas jag att jag kan tillgodose det. Förhoppningen är att det kan bli fler gånger under 2019.

Maten är en viktig del av Upplev & Njuts arrangemang. Rikligt med skånska godsaker utlovas, så deltagarna uppmanas komma utsvultna.
Maten är en viktig del av Upplev & Njuts arrangemang. Rikligt med skånska godsaker utlovas, så deltagarna uppmanas komma utsvultna.