unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hon utforskar svärmens inre mysterier

Suggestiva, dovt monotona ljud, som snart övergår i en vinande vind, ackompanjerar ett fängslande svartvitt bildspel över de vita väggarna och pelarna på Tomelilla konsthall.
Elin Maria Johanssons utställning ”Svärm” är en upplevelse för mer än ett sinne. Bild och ljud i förening skapar en suggestiv stämning.
Elin Maria Johanssons utställning ”Svärm” är en upplevelse för mer än ett sinne. Bild och ljud i förening skapar en suggestiv stämning.
Foto: Johan Bentzel

I bakgrunden tornar kala grenar upp sig och fåglar samlas i trädkronorna. Över bilderna myllrar små, små korn eller stoft, som lika gärna kan vara bloss eller flagor. Eller varför inte en svärm? Det är ju faktiskt är utställningens tema.

– Det är tre projiceringar som går om lott och alla är olika långa, så det blir aldrig samma bildspel om och om igen. Nya bitar kommer i bakgrunden hela tiden. Man kan inte se klart verket. I så fall får man nog titta väldigt länge, säger konstnären Elin Maria Johansson.

I den aktuella utställningen, som hade vernissagen den 25 januari och pågår till och med den 24 februari, har hon tolkat ämnet brett.

Grundidén kom från en myrstack som hon fann i ett ödehus, och som även finns med i ett av de tre utställda verken, där de svärmande myrorna inte tycktes ha funnit en väg ut ur huset, utan i stället fallit döda ner på trägolvet runt stacken.

Därifrån växte idén till att omfatta alla typer av svärmar, från de minsta organismerna i havet till stjärnorna på himlavalvet, och ta sig an dubbelheten i att befinna sig i en svärm eller en flock.

Dels det vackra i att våga släppa taget och följa med strömmen, att samspela ordlöst med andra och vara en del av ett kollektivt medvetande. Dels det farliga i att sluta tänka själv.

Från vackra mönster i skyn, när fåglar far fram i geometriska former, till väldiga gräshoppssvärmar som ödelägger allt i sin väg. Svärmen är både behaglig och otäck.

– Det är den spänningen som är så förtjusande. Det som fascinerar mig mest är den mystiska kommunikation som uppstår mellan individer, hur exempelvis fåglar i en flock är sammankopplade med varandra, säger Elin Maria Johansson.

En svärm fyller väggarna och pelarna på Tomelilla konsthall i ett intrikat bildspel från tre projektorer.
En svärm fyller väggarna och pelarna på Tomelilla konsthall i ett intrikat bildspel från tre projektorer.
Foto: Johan Bentzel

”Svärm” består av tre sinsemellan väldigt olika verk, som tillsammans bildar en helhet. Gemensamt för dem alla är växelverkan mellan bild och ljud. Ofta börjar Elin Maria Johansson med ljudet, som bildar fundamentet till de bilder och filmer som hon sedan skapar.

Hon bor utanför Östra Vemmerlöv och var tidigare en av de drivande bakom Gylleboverket, men hon kommer ursprungligen från Västernorrland och är utbildad i fri konst på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Hennes verk har visats både i Sverige och utomlands och rör sig ofta i gränsen mellan verklighet och fiktion. Hon känner sig långt ifrån färdig med temat ”svärm”.

– Det är ett ämne som jag bara har gläntat på locket på lite grann och som känns tacksamt att jobba vidare med. Saker växer oproportionerligt när man börjar gräva i dem.

Läs mer

2 x Karlsson på Werner-museet

Simrishamn

2 x Karlsson på Werner-museet

Werner-museet fick ställas in på grund av pandemin. Men nu gör man ett nytt försök. Fram till den 30 augusti visas parets konst på museet. Öppettider alla dagar utom måndagar är klockan 13–17.

POP-UP- utställning med Jennifer Saxell

Ystad

POP-UP- utställning med Jennifer Saxell

Fram till den 22 augusti visar Jennifer Saxell upp sina målningar i utställningen YSTAD and BEYOND på Teppgränd 2 i Ystad. Saxell är uppvuxen i Kanada, debuterade med pasteller från Ystad 1992 och har sin ateljé i Lunnarp.

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

Nyöppnat

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

För några veckor sedan slog Sasa Ivkovic Vojinovic upp dörrarna till Sasa's Hus på Torget i Tomelilla. I det kombinerade galleriet och kaféet ska kreativitet och skaparlust frodas.

Det svarta guldet i Andrarum

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Femte året för Art Walk

Baskemölla

Femte året för Art Walk

Tjörnedala Konsthall drar åter igång sin utställningsverksamhet med årets upplaga av utomhusutställningen Art Walk. Mellan Baskemölla och Vik visas platsspecifika konstinstallationer av årets utställare: MalinMatilda Allberg, Anders Kappel, Sara Klein och Charlotte Elm Ravn. Utställningen öppnar 30 maj och pågår till 20 september.

Romska kulturskatter på Österlens museum

Simrishamn

Romska kulturskatter på Österlens museum

I lördags öppnade vandringsutställningen ”Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva” på Österlens museum. Utställningen visar de fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som ännu finns kvar i Sverige idag och den historia som går att berätta om dem.