1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hon utforskar svärmens inre mysterier

Suggestiva, dovt monotona ljud, som snart övergår i en vinande vind, ackompanjerar ett fängslande svartvitt bildspel över de vita väggarna och pelarna på Tomelilla konsthall.
Elin Maria Johanssons utställning ”Svärm” är en upplevelse för mer än ett sinne. Bild och ljud i förening skapar en suggestiv stämning.
Foto: Johan Bentzel

I bakgrunden tornar kala grenar upp sig och fåglar samlas i trädkronorna. Över bilderna myllrar små, små korn eller stoft, som lika gärna kan vara bloss eller flagor. Eller varför inte en svärm? Det är ju faktiskt är utställningens tema.

– Det är tre projiceringar som går om lott och alla är olika långa, så det blir aldrig samma bildspel om och om igen. Nya bitar kommer i bakgrunden hela tiden. Man kan inte se klart verket. I så fall får man nog titta väldigt länge, säger konstnären Elin Maria Johansson.

I den aktuella utställningen, som hade vernissagen den 25 januari och pågår till och med den 24 februari, har hon tolkat ämnet brett.

Grundidén kom från en myrstack som hon fann i ett ödehus, och som även finns med i ett av de tre utställda verken, där de svärmande myrorna inte tycktes ha funnit en väg ut ur huset, utan i stället fallit döda ner på trägolvet runt stacken.

Därifrån växte idén till att omfatta alla typer av svärmar, från de minsta organismerna i havet till stjärnorna på himlavalvet, och ta sig an dubbelheten i att befinna sig i en svärm eller en flock.

Dels det vackra i att våga släppa taget och följa med strömmen, att samspela ordlöst med andra och vara en del av ett kollektivt medvetande. Dels det farliga i att sluta tänka själv.

Från vackra mönster i skyn, när fåglar far fram i geometriska former, till väldiga gräshoppssvärmar som ödelägger allt i sin väg. Svärmen är både behaglig och otäck.

– Det är den spänningen som är så förtjusande. Det som fascinerar mig mest är den mystiska kommunikation som uppstår mellan individer, hur exempelvis fåglar i en flock är sammankopplade med varandra, säger Elin Maria Johansson.

En svärm fyller väggarna och pelarna på Tomelilla konsthall i ett intrikat bildspel från tre projektorer.
Foto: Johan Bentzel

”Svärm” består av tre sinsemellan väldigt olika verk, som tillsammans bildar en helhet. Gemensamt för dem alla är växelverkan mellan bild och ljud. Ofta börjar Elin Maria Johansson med ljudet, som bildar fundamentet till de bilder och filmer som hon sedan skapar.

Hon bor utanför Östra Vemmerlöv och var tidigare en av de drivande bakom Gylleboverket, men hon kommer ursprungligen från Västernorrland och är utbildad i fri konst på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Hennes verk har visats både i Sverige och utomlands och rör sig ofta i gränsen mellan verklighet och fiktion. Hon känner sig långt ifrån färdig med temat ”svärm”.

– Det är ett ämne som jag bara har gläntat på locket på lite grann och som känns tacksamt att jobba vidare med. Saker växer oproportionerligt när man börjar gräva i dem.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.