unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hon utforskar svärmens inre mysterier

Suggestiva, dovt monotona ljud, som snart övergår i en vinande vind, ackompanjerar ett fängslande svartvitt bildspel över de vita väggarna och pelarna på Tomelilla konsthall.
Elin Maria Johanssons utställning ”Svärm” är en upplevelse för mer än ett sinne. Bild och ljud i förening skapar en suggestiv stämning.
Elin Maria Johanssons utställning ”Svärm” är en upplevelse för mer än ett sinne. Bild och ljud i förening skapar en suggestiv stämning.
Foto: Johan Bentzel

I bakgrunden tornar kala grenar upp sig och fåglar samlas i trädkronorna. Över bilderna myllrar små, små korn eller stoft, som lika gärna kan vara bloss eller flagor. Eller varför inte en svärm? Det är ju faktiskt är utställningens tema.

– Det är tre projiceringar som går om lott och alla är olika långa, så det blir aldrig samma bildspel om och om igen. Nya bitar kommer i bakgrunden hela tiden. Man kan inte se klart verket. I så fall får man nog titta väldigt länge, säger konstnären Elin Maria Johansson.

I den aktuella utställningen, som hade vernissagen den 25 januari och pågår till och med den 24 februari, har hon tolkat ämnet brett.

Grundidén kom från en myrstack som hon fann i ett ödehus, och som även finns med i ett av de tre utställda verken, där de svärmande myrorna inte tycktes ha funnit en väg ut ur huset, utan i stället fallit döda ner på trägolvet runt stacken.

Därifrån växte idén till att omfatta alla typer av svärmar, från de minsta organismerna i havet till stjärnorna på himlavalvet, och ta sig an dubbelheten i att befinna sig i en svärm eller en flock.

Dels det vackra i att våga släppa taget och följa med strömmen, att samspela ordlöst med andra och vara en del av ett kollektivt medvetande. Dels det farliga i att sluta tänka själv.

Från vackra mönster i skyn, när fåglar far fram i geometriska former, till väldiga gräshoppssvärmar som ödelägger allt i sin väg. Svärmen är både behaglig och otäck.

– Det är den spänningen som är så förtjusande. Det som fascinerar mig mest är den mystiska kommunikation som uppstår mellan individer, hur exempelvis fåglar i en flock är sammankopplade med varandra, säger Elin Maria Johansson.

En svärm fyller väggarna och pelarna på Tomelilla konsthall i ett intrikat bildspel från tre projektorer.
En svärm fyller väggarna och pelarna på Tomelilla konsthall i ett intrikat bildspel från tre projektorer.
Foto: Johan Bentzel

”Svärm” består av tre sinsemellan väldigt olika verk, som tillsammans bildar en helhet. Gemensamt för dem alla är växelverkan mellan bild och ljud. Ofta börjar Elin Maria Johansson med ljudet, som bildar fundamentet till de bilder och filmer som hon sedan skapar.

Hon bor utanför Östra Vemmerlöv och var tidigare en av de drivande bakom Gylleboverket, men hon kommer ursprungligen från Västernorrland och är utbildad i fri konst på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Hennes verk har visats både i Sverige och utomlands och rör sig ofta i gränsen mellan verklighet och fiktion. Hon känner sig långt ifrån färdig med temat ”svärm”.

– Det är ett ämne som jag bara har gläntat på locket på lite grann och som känns tacksamt att jobba vidare med. Saker växer oproportionerligt när man börjar gräva i dem.

Läs mer

2 x Karlsson på Werner-museet

Simrishamn

2 x Karlsson på Werner-museet

Werner-museet fick ställas in på grund av pandemin. Men nu gör man ett nytt försök. Fram till den 30 augusti visas parets konst på museet. Öppettider alla dagar utom måndagar är klockan 13–17.

Havsbilder på Brösarps konsthall

Brösarp

Havsbilder på Brösarps konsthall

Fem konstnärer visar fram till den 20 september målningar och etsningar på temat havet på Brösarps konsthall. Alla fem – Rolf Ahlberg, Thomas Larsson, K G Nilsson, Irene Trotzig och Erica Wedman – bor i trakten och är medlemmar i ÖSKG.

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

Nyöppnat

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

För några veckor sedan slog Sasa Ivkovic Vojinovic upp dörrarna till Sasa's Hus på Torget i Tomelilla. I det kombinerade galleriet och kaféet ska kreativitet och skaparlust frodas.

Utställning med Österlenbilder

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Det svarta guldet i Andrarum

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Ny utställning på Klostret

Ystad

Ny utställning på Klostret

I helgen får utställningen ”Sötvatten – en värld av liv”, med Johan Hammars bilder och filmer, sällskap av ”Livets väv – Vad är ekologi?”. Utställningarna visas på Klostret i Ystad som uppmärksammar att det nu 40 år sedan Franciscus av Assisi utnämndes till ekologins skyddshelgon, med utställningar på temat ekologi.