1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Kroppskonst

Hos Mortimer kan man bli märkt för livet

En ny tatuerarstudio har öppnat på Österlen. Bakom satsningen står Mortimer Franzén, som arbetat som tatuerare i över 20 år och är upplärd av tatueringspionjären Ove "Doc Forest" Skog.
Österlen har fått en ny tatueringsstudio. Ol' Mill Tattoo i Östra Tommarp drivs av Mortimer Franzén, son till konstnärsparet Ulrika och John E Franzén.

Mortimer Franzén är son till konstnärsparet Ulrika och John E Franzén och det är på föräldrarnas vackra trelängade gård alldeles invid Tommarpsån som tatuerarstudion Ol' Mill Tattoo har slagit upp portarna.

Mortimer som bott och arbetat i Stockholm under större delen av sitt liv tog pick och pack och flyttade ner till gården i julas.

– Jag hade ledsnat på Stockholm och så ville jag hjälpa mina föräldrar som börjar bli lite till åren, säger Mortimer som har installerat sig i en av längorna.

Mortimer har arbetat som tatuerare sedan 1996 och är upplärd av Sveriges första professionella tatuerare, Ove "Doc Forest" Skog som öppnade sin tatuerarstudion i Aspudden i Stockholm 1972.

– Jag jobbade med Ove i sju år och tog sedan tillsammans med Mia Norén över hans studio och drev den fram till 2006. Han var min stora mentor.

När Mortimer började tatuera var klientelet något annorlunda än idag då tatueringar närmast blivit mainstream.

– Det var bikers, skinheads och punkare, hårdingar på riktigt, säger han och skrattar. Idag är det allt från fritidspedagoger till präster som lägger sig under nålen.

Som i allt annat går det även trender i tatueringssvängen. Svanktatueringar och tribals var populära under en period, men görs knappt längre. Det som kallas old school, med svalor, ankare och dolken genom hjärtat, är däremot väldigt populära.

– Det är klassiska motiv så de håller för livet och blir bara snyggare med åren, säger Mortimer, som själv är förtjust i japansk stil.

– Det roligaste är att tillsammans med kunden ta fram ett motiv som har en personlig betydelse.

Mortimer hjälper även de som har ledsnat på sin tatuering och vill få hjälp med en coverup.

Mortimer Franzén är upplärd av tatueringsikonen Ove "Doc Forest" Skog. En reklamaffisch från Docs studio i Aspudden hör till många minnen.
Old school-tatueringar gjorda av bland andra Nicklas Westin och Mia Norén pryder Mortimers kropp.
– Det roligaste är att tillsammans med kunden ta fram ett motiv som har en personlig betydelse, säger Mortimer Franzén.