unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hunden Harry ska hjälpa eleverna i skolarbetet

Minska stressen, höja motivationen och verka för ökad studiero. Det är vad Therése Åkerberg hoppas att Harry ska bidra med i rollen som skolhund på Nova Academy.
Skolhunden Harry bredvid Gry Mattsson som räknar matte. Bakom står en annan matte, nämligen Therése Åkerberg.
Skolhunden Harry bredvid Gry Mattsson som räknar matte. Bakom står en annan matte, nämligen Therése Åkerberg.
Foto: Hannah Andersson

I slutet av augusti kunde du läsa om skolhunden Helle som gjorde pedagogerna på Nils Holgerssonskolan sällskap i samband med terminsstarten. Nu har även gymnasieskolan Nova Academy blivit med skolhund. ÖM var med när hunden Harry gjorde ett av sina första arbetspass.

Tillsammans med matte Therése Åkerberg går labradoodlen Harry en ettårig skol- och terapihundsutbildning genom Hundens hus i Sundsvall.

– Vi började i juni och kommer att vara klara i april 2020, berättar Therése.

När det blev dags för praktik föll det sig naturligt att förlägga den på Therése arbetsplats, gymnasieskolan Nova Academy där hon arbetar som lärare i svenska, svenska som andraspråk och religion.

Foto: Hannah Andersson

Det är en väldigt glad och lite sprallig Harry som med viftande svans hälsar välkommen till lektionssalen Pi på Marint Centrum. Där inne pågår ett av de extrapass som eleverna på Nova Academy erbjuds nästintill varje dag i början och slutet av skoldagen.

– Till de här passen kan elever som vill få extra stöd eller extra utmaningar komma, berättar Therése.

Hon har valt att, till en början, förlägga Harrys praktik till lektioner där hon inte själv har huvudansvaret.

– För att jag ska kunna fokusera fullt ut på Harry och hjälpa honom in i rollen som skolhund. Harrys uppdrag är att bidra till studieron och minska stressen, det är ju känt att dopaminnivåerna i kroppen höjs när du klappar ett djur, men också att hans närvaro ska bidra till ökad motivation. Förhoppningen är att detta ska vara en insats som på sikt kan öka måluppfyllelsen och genomströmningen.

Tanken är att Harry ska vara med på utvalda lektioner, men han kan även göra sällskap vid exempelvis möte med skolsköterskan eller under utvecklingssamtal.

– Harry kan vara till nytta i alla situationer där eleverna upplever stress. Efter elevernas eget önskemål kommer han att vara med på två lektioner med muntliga framföranden nästa vecka.

Harry är bara ett år gammal och kan fortfarande bli lite sprallig, men lugnar sig genast när situationen kräver det.

– Han läser av situationen väldigt bra. Hundarna måste genomgå vissa lämplighetstester innan de kan bli antagna till utbildningen och Harry visade på väldigt goda egenskaper för att bli en bra skol- och terapihund.

Även om ekipaget hittills bara mött positiva reaktioner så poängterar Therése att en riskanalys har skrivits, rutiner för städning av de salar där Harry vistas har tagits fram och att en informationslapp alltid sätts upp på dörren till salen när Harry är där.

Läs mer

Säsongsfinal på slottet

Simrishamn

Säsongsfinal på slottet

På söndag är det säsongsfinal på Christinehofs slott och då välkomnas besökarna till ett späckat berättarprogram som äger rum både inne och ute.

Minimuseum invigdes

Simrishamn

Minimuseum invigdes

Med bandklippning och tal av Österlens museums chef Lena Alebo och Olle Månsson invigdes förra torsdagen ett sjöfartshistoriskt minimuseum i Simrishamn.

Emelie har skrivit om att mista sin mamma

Simrishamn

Emelie har skrivit om att mista sin mamma

I dagarna släpps antologin ”När mammor dör” där 31 döttrar mellan 18 och 77 år öppet och ärligt berättar om sorgen och livet efter förlusten av sina mödrar. Emelie Hill Dittmer, journalist och skrivpedagog i Gladsax, bidrar med en av texterna.

Klassrummet flyttade ut i naturen för en dag

Simrishamn

Klassrummet flyttade ut i naturen för en dag

Förra tisdagen hade yrkeseleverna på Österlengymnasiet friluftsdag och de kunde knappast ha bett om bättre väder.

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Simrishamn

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Fram till den 27 september visar konstföreningen Kulturpark Österlen verk av 10 konstnärer på Hammenhögs Gästgivaregård.

Donation väcker intresse för vatten och miljö

Natur

Donation väcker intresse för vatten och miljö

Årskurs 6 från Piratenskolan var först ut när de förra fredagen besökte Naturskolan Österlen i Kivik för en förmiddag på temat vatten. Totalt kommer 120 elever ges chansen att lära sig mer om vatten och miljö tack vare en donation av professor emeritus Åke Jönsson.