1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ingen dialog om fiskestopp

Landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) ställer inte upp på en dialog med kommunalråden i Simrishamn, Sölvesborg och Karlskrona om det planerade fiskestoppet i sommar.
Landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) är inte beredd på att ta en dialog om fiskestoppet i sommar.

Kommunalråden gjorde en gemensam skrivelse som skickades till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) för att få till ett möte för att diskutera frågan. Det lyftes även fram ett antal konkreta åtgärdsförslag.

Nu har Jeanette Ovesson (M), Louise Erixon (SD) i Sölvesborg och Sandra Bizzozero (S) i Karlskrona fått svar.

”Jag är väl medveten om att rådets beslut oundvikligen kommer att få negativa effekter för de berörda fiskenäringarna och kustsamhällena”, står det i svaret från ministern.

Jennie Nilsson påpekar att hon följer utvecklingen av det svenska yrkesfisket och att stoppet gäller för 2020 och att ett liknande beslut för 2021 kommer att föregås av en förhandling.

”Detta är en fråga jag fortsatt kommer vara engagerad i och jag välkomnar dialog med branschen och alla berörda aktörer inför kommande förhandlingar”.

Någon dialog nu är dock inte aktuell och när det gäller åtgärdsförslagen hänvisar Jennie Nilsson till Havs- och vattenmyndigheten.

– När det gäller ministerns svar är jag väldigt besviken. Vi hade förväntat oss att hon skulle ta sig tid och lyssna i alla fall, säger Jeanette Ovesson till YA och berättar att man inte kommer att ge upp utan ska försöka få till ett möte trots allt.

Simrishamns kommun samlar nu styrkorna tillsammans med näringslivet och övriga kommuner inför nästa steg.

– Vi kommer att fortsätta att försöka påverka och sprida kunskap inför 2021. Vi har bland annat siktet ställt på EU-kommissionen genom CPMR (Conference of peripheral maritime regions) Baltic Sea Commission.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Simrishamn

Pest, kolera och fattigdom

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Segling

Skola med vind i seglet

Kapsejsning, knopar och kul kompishäng stod på schemat för de åtta barnen i Simrishamns segelsällskaps seglarskola förra veckan.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.