1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ingrid är dubbelt aktuell med två nya böcker

Barn- och ungdomsbokförfattaren Ingrid Jönsson är aktuell med inte mindre än två nya böcker i höst. Med tredje boken i serien om bokhunden Edgar, som släpptes för bara några veckor sedan, och med ”Månbåten” som kommer att ges ut i början av december.
Ingrid Jönsson är till vardags lärare i en årskurs fk-1 men varje torsdag är hon ledig från jobbet för att skriva. – Bokstäver har alltid fascinerat mig och redan som lite älskade jag att skriva dikter och små berättelser. Jag har alltid vetat att jag skulle bli författare och 2009 gjorde jag slag i saken genom att anmäla mig till min första skrivarkurs.
Foto: Hannah Andersson

Första boken om hunden Edgar kom till efter att Ingrid hört att ett förlag sökte efter böcker om hundar i allmänhet och bokhundar i synnerhet.

– Nu blev det inte just det förlaget som kom att ge ut ”Bokhunden Edgar och katten Lollo”, utan Beta Pedagog, berättar Ingrid.

Böckerna om Edgar är lättlästa och riktar sig till barn mellan 6 och 9 år.

– Böckerna om Edgar har tagits emot väldigt bra vilket är jättekul. ”Bokhunden Edgar och vaktmästarens hemlighet” är tredje boken i serien och två böcker till är planerade att släppas i januari respektive juli nästa år.

”Bokhunden Edgar och vaktmästarens hemlighet” är tredje boken i serien som vänder sig till läsare i åldrarna 6-9 år.
Foto: Hannah Andersson

Men redan i slutet av det här året är Ingrid redo för nästa boksläpp.

– Liksom ”Chokladtoppar och vätteljus” är ”Månbåten” ett hjärtebarn, berättar Ingrid.

”Månbåten” handlar om två flickor. Anabela som bor i Moçambique och Isabella som flyttar dit från Sverige tillsammans med sin bror och pappa.

– Båda två bär på varsin ryggsäck. Isabella vars mamma nyligen har gått bort och Anabela som flyr från något som hänt henne på internatskolan. Tjejerna blir vänner och sedan vill jag inte avslöja mycket mer, säger Ingrid och berättar istället om upprinnelsen till boken.

– Min syster har länge varit engagerad i biståndsorganisationen Föreningen För Barnens Bästa och arbetat mycket i Afrika och Vietnam. 1993 åkte jag, tillsammans med min familj, ner till min syster som då bodde och arbetade i Moçambique. Redan där och då väcktes tanken om att skriva en ungdomsbok som utspelar sig i tredje världen, jag tycker att det saknas nyskrivna böcker som speglar hur det är att vara ung tjej där.

Med erfarenheten från första utgivna boken i bagaget bestämde sig Ingrid för att göra slag i saken och återvände till Moçambique sommaren 2014.

– Jag reste tillsammans med min syster och svåger och stannade i två veckor. Den resan gick till landsbygden i norra delen av landet, där det är riktigt fattigt och människorna får kämpa varje dag för att hålla svälten från dörren.

Väl hemma igen började arbetet med boken som idag bär titeln ”Månbåten” och kommer att släppas på det lilla förlaget Kikkuli.

– Det var väldigt nära att ett av Sveriges största förlag tog sig an boken men till sist hamnade den hos Kikkuli. Jag är jätteglad att ett projekt som ligger mig så varmt om hjärtat äntligen blivit en bok och femtio procent av förtjänsten från försäljningen kommer att skänkas till flickorna i Moçambique, avslutar Ingrid.

Ingrid Jönsson

Bor: Norra Björstorp
Ålder: 59 år
Hur gammal känner du dig? 33 år
Husdjur: Egentligen tre katter men en av dem har flyttat till grannen.
Drömyrke: Författare på heltid.
Favoritbarnbok: Frida Nilssons böcker, exempelvis Det tunna svärdet.
Favoritgodis: Choklad!
Dold talang: Jag känner igen en hel del fåglar.
Har du någon hemlighet? Vi ska kanske skaffa en hund.
Om jag var ett djur skulle det vara: En fågel. Tänk att kunna flyga!
Vad gör du helst en ledig dag? Sitter i soffan, äter choklad och läser en bra bok.