1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Mot alla odds

Intensiva insatser räddade fölet Delacour

Mimmi Laritzs föl Delacour fick en tuff start i livet. Vid fölningen låg hon fel i livmodern på mamma Siluett och kunde bara räddas genom en heroisk insats av Mimmis vänner och veterinärerna på Bollerup.
Det har gått två veckor sedan Mimmi Laritzs 14-åriga sto Siluett fick kämpa för sitt och fölet Delacours liv under en ytterst besvärlig fölning. – Det kommer nog ta ett tag att smälta det här, konstaterar Mimmi, som är oerhört tacksam för den hjälp hon fick av såväl vänner som veterinärerna på Bollerup.
Foto: Fredrik Ekblad

Fölet Delacour springer mot oss i hagen, orädd, nyfiken och full av livslust. Mimmi kliar henne bakom örat och hon stampar i marken med sina små hovar innan hon sätter av mot mamma Siluett igen.

Det har gått två veckor sedan den dramatiska fölningen och Mimmi berättar att hon fortfarande inte har landat.

– Det kommer nog ta ett tag. Det är svårt att förstå vilken tur vi hade.

Mimmi Laritz har sitt 14-åriga sto Siluett, som hon tävlat upp till svår dressyr med, inackorderad hos stallägaren Maria Kellersson på Sandvångsvägen.

Natten till den 27 april fick Siluett, som hade gått över tiden, krystvärkar och var allmänt orolig. Mimmi som bor i Bästekille hade uppsikt över henne via kameror monterade i boxen.

– Jag kände på mig att något inte stod rätt till men på morgonkvisten så lugnade hon ner sig och fick gå ut i hagen som vanligt. När jag kom dit såg jag att Siluett gick och knep och var orolig, så jag kontaktade veterinärerna på Bollerup och frågade vad vi skulle göra.

Veterinären Ida Borg var av en tillfällighet på uppdrag i området och kom förbi. Efter att ha undersökt Siluett konstaterades att fölet låg i felläge.

Föl föds normalt med framhovarna först och ibland med bakfötterna först. Nu låg fölet med frambenen vikta under kroppen och huvudet snett bakåt.

– Oddsen att de överlever när de ligger så är väldigt små, säger Mimmi som ställdes inför två val.

– Antingen skulle jag åka till djursjukhuset i Helsingborg eller dra ut fölet. Jag valde det sista.

Mimmi ringde runt bland vännerna i trakten och efter en kvart hade hon fem assistenter.

Efter ett tag anslöt även veterinären Ylva Lange som befann sig i området.

Ida rättade till fölets ben men att få tag i huvudet visade sig vara svårt. Till slut lyckades Ylva lägga ett rep runt huvudet och med gemensamma krafter drog de ut henne.

– Så fort fölet damp ner gnäggande hon. Siluett var väldigt medtagen och jag trodde nästan att hon inte skulle fixa det, men så svarade hon. Det var en väldigt känslosam stund, säger Mimmi och blir märkbart rörd.

– Nu i efterhand förstår jag vilken tur vi hade. Det var så många tillfälligheter. Att Ida och Ylva befann sig i trakten och kunde komma så snabbt. Och att mina vänner ryckte in med så kort varsel. Jag är så tacksam för all hjälp, annars hade jag med största sannolikhet förlorat både Siluett och fölet, säger Mimmi och ryser av bara tanken.

Men dramatiken var inte över. Några dagar efter fölningen när Ida kom förbi för att spola livmodern på Siluett segnade fölet plötsligt ner.

– Vi misstänkte att hon hade fått kolik och Ida gav henne kramplösande innan vi i ilfart åkte till djursjukhuset i Helsingborg.

Under resan piggnade Delacour på sig och när de kom fram till djursjukhuset studsade hon ut ur transporten, helt obekymrad.

– Det var väldigt skönt att se. Då kunde man äntligen pusta ut, säger Mimmi.

Förväntningarna på den lilla överlevaren är höga. Med sådan livslust och en pappa som går i landslaget (Dante Weltino) kan det inte bli något annat än en dressyrstjärna av Delacour.

Fölet har fått sitt namn efter den fiktiva rollfiguren Fleur Delacour från J.K. Rowlings böcker om Harry Potter, som Mimmi är väldigt förtjust i.
Foto: Fredrik Ekblad

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.