1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Invigning ersätts av film

Utställningen Romska smycken berättar om en del av romsk och svensk kulturhistoria som håller på att gå förlorad.
Utställningen Romska smycken öppnar för besök 25 april och visas till 30 september.

Den officiella invigningen av utställningen på Österlens museum i Simrishamn som skulle ha tagit plats den 25 april är inställd. Men misströsta inte, i form av två filmer på sociala medier finns det möjlighet att ta del av både bakgrunden till utställningen och glimtar ur den.

Utställningen öppnar också för besök 25 april och visas till 30 september. Besökare uppmanas tänka på att hålla avstånd och stanna hemma vid sjukdom.

Guld och smycken har alltid haft en speciell betydelse för romer. Förr bar romska kvinnor familjens kapital i form av smycken. De var familjens livförsäkring, såväl som något att dekorera sig med. Om någonting hände och familjen behövde pengar var det enkelt att lösgöra en del i ett smycke för att sälja eller pantsätta. Många av dessa romska föremål har idag sålts eller smälts ner. Utställningen Romska smycken berättar om en del av romsk och svensk kulturhistoria som håller på att gå förlorad. Utställningen är en vandringsutställning som producerats av Romska Kulturcentret i Malmö tillsammans med Regionmuseet Kristianstad.

Läs mer

Simrishamn

Stadsvandring med eländestema

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.