1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Gastronomi

Jakten på en Michelin-stjärna har inletts

Dagen efter det blev känt att Linus Persson och hans fru Linda skulle sälja restaurangen En Gaffel Kort i Simrishamn ringde det sju personer med olika erbjudanden till Linus. Mest intressant var samtalet från Örum 119, tidigare Kafferosteriet på Österlen.
Linus Persson, känd Österlenkrögare och matkreatör, har tagit över rodret i köket på Örum 119 och ambitionerna är höga.
Foto: Fredrik Ekblad

– Jag kände att det kunde bli en spännande utmaning att utveckla köket här och kul för att jag har anknytning hit, säger Linus som växte upp i Löderup och har många vänner i trakten.

Beslutet att sälja den populära och framgångsrika restaurangen i Simrishamn var inte lätt, men både Linus och Linda kände att lusten ebbade ut när det administrativa arbetet blev allt tyngre.

– När vi startade En gaffel kort för sex år sedan var ambitionen att ha en liten, intim kvarterskrog, men den växte nästan okontrollerat och vi drogs med, säger han.

Företaget gick från en omsättning på fyra till femton miljoner och med en handfull till 29 anställda som mest.

– Det blev för bra helt enkelt. Därför känns det otroligt skönt nu att få fokusera helt och hållet på maten.

Som ny kökschef på Örum 119 har Linus höga ambitioner. En stjärna i prestigefulla Guide Michelin hägrar.

Den 5 juli öppnar restaurangen som kommer ha en fast meny med tre rätter.

– Till hösten kommer den utvidgas med fem till sju rätter. Dessutom blir det en del vegetariska överraskningsrätter. Vi anlägger just nu en ny köksträdgård med ett brett utbud av grönsaker som ska tjäna som skafferi, berättar Linus.

Han kommer även sätta sin prägel på de vedeldade surdegspizzorna som introducerades av familjen Talevski redan 2012.

– Zlatko Talevski kommer vara kvar och baka pizzor med mig, säger Linus Persson, som redan hunnit komponera en säsongspizza med varmrökt Raskarumskyckling, vaktelägg, ramslöksgremolata, nässelkräm, vårlök och fänkålspollen.

På Örum 119 finns utöver hotell, restaurang, konferensanläggning, pizzeria, delibutik och kafé även trädgårdsbutiken Blå Spaden och glassfabriken Frusen Glädje.
Foto: Fredrik Ekblad
Söderberg & Sara lämnade kaféet och pizzerian efter förra säsongen och ny krögare är Zlatko Talevski. Även Linus har satt sin prägel de vedugnsbakade pizzorna.
Foto: Fredrik Ekblad
Lara, familjen Perssons sexåriga, engelska cockerspaniel gör Linus sällskap på nya jobbet.