GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johan leder anrika Kaffestugan Alunbruket med nya visioner

ÖM fortsätter artikelserien där vi träffar personer som valt att förvalta familjeföretaget och gå i sina föräldrars fotspår. Turen har kommit till Johan Carlsson på Kaffestugan Alunbruket utanför Andrarum.
43-årige Johan Carlsson är fjärde generationen som äger och driver Kaffestugan Alunbruket utanför Andrarum.
43-årige Johan Carlsson är fjärde generationen som äger och driver Kaffestugan Alunbruket utanför Andrarum.

När vi svängt in på skogsvägen och promenerat den sista biten fram till Kaffestugan Alunbruket, en bit ifrån Christinehofs slott, känns det plötsligt som att kliva in i en annan värld. En liten samling gamla korsvirkeshus med stråtak, belägna mitt i ett hav av stockrosor och växtlighet som skvallrar om svunna tider möter ögat. Just när ÖM tittar in badar kaffestugan, en av de små gårdarna, i solljus och regndropparna som nyss fallit glittrar i gräset. Johan Carlsson, som representerar den fjärde generationen på kaffestugan, möter upp med en rykande het kopp nybryggt kaffe på brickan.

– Många tycker att miljön påminner om Sagan om ringen eller Bröderna Lejonhjärta. Den känslan vill vi behålla.

Vi slår oss ned vid ett av borden i trädgården. En blå- och vitrutig duk läggs på, likaså gammaldags porslin.

– Vi serverar fortfarande wienerbrödsbullar gjorda efter min gammelfarmors recept och hemmagjord saft. Vissa äldre kommer och berättar att de ätit samma bullar här sedan de var små, säger Johan men tillägger att man också tagit flera steg in i nutid, bland annat genom att brygga kaffe på färska, egenmalda bönor, sälja juice från frukt som ratats på grund av sitt utseende samt erbjuda närproducerat och ekologiskt.

– På så vis får vi även hit yngre personer, när vi hänger med i trenderna. För barnfamiljerna har vi gjort en liten leksakspark på baksidan med minitraktorer och trampbilar. Den idén fick jag först när jag själv fått barn. Det gäller att hitta något som alla trivs med, fortsätter han.

Livet tog ny vändning vid 25

Johan och hans bror Kristian har växt upp på Kaffestugan Alunbruket och sett sina föräldrar Krister och Mona Carlsson flitigt driva stället. Somrarna tillbringades med att sälja glass, sköta trädgården och diska på kaffestugan, men nya äventyr väntade runt knuten. När Johan gått ut skolan ville han inte driva kaffestugan utan se världen. Han bodde utomlands ett par vändor, i Sydafrika och Kenya där han ägnade sig åt volontärarbete, innan han bestämde sig för att utbilda sig till psykolog. Sagt och gjort och han fick anställning i Stockholm, där han då bodde. Men vid 25 hände något; en saknad efter föräldrahemmet växte sig stark.

– Det var något som drog mig tillbaka hit. Jag funderade över vad jag ville och vilket liv jag ville leva. Det blev så att jag tog tjänstledigt på somrarna för att driva stället tillsammans med min bror och mamma.

Är 2014 tog Johan ensam över Kaffestugan Alunbruket och driver det idag tillsammans med Mona.

– Hon är helt övertygad om att jag aldrig skulle klara det utan henne, säger Johan och skrattar.

Det går bra att jobba ihop och de jobbar hårt båda två, tillägger han. Men ibland går åsikterna isär.

– Jag älskar nya idéer men mamma är mer konservativ. Och det kommer jag väl också att bli när jag är 70, haha! Men det underlättar att jag är ägaren, jag kan fatta beslut själv och inte ta hänsyn till tre viljor.

Bevara men även utveckla - en balansgång

Idag jobbar runt 30 anställda på Kaffestugan Alunbruket och Alunbrukets B&B, under mars till och med oktober som verksamheten är öppen. Det sistnämnda består av en länga med 12 bäddar som Johan köpte till för tre år sedan, och som tack vare sin popularitet hos gästerna blev ytterligare ett ben att stå på. Köpet var också ett led i utvecklingen för verksamheten. Förra året började man med löparläger, och erbjuder numera även vandringspaket och samarbete med olika verksamheter runt omkring.

– Just vandringen har blivit stor på senare år. Många väljer att vandra Skåneleden hit och Backaleden tillbaka, och de flesta av våra boende gäster är faktiskt vandrare. Det är mycket tack vare att vi kan visa att vi finns på sociala medier. Vi får också mycket stöd från kommunen och Turism i Skåne, och det känns roligt att träffa andra företagare.

Vandringen är ett koncept man kommer att spinna vidare på, precis som de populära kulturkvällarna med intressanta föreläsare. Men även trädgården vill Johan utveckla.

– Mitt trädgårdsintresse har växt sig större och större, och jag har nya projekt varje år. Innan mig var det pappa och farfar som skötte trädgården, och nu älskar min son Filip att jobba i trädgården med mig. Vi vill skapa en oas här, och bevara english cottage-stilen.

Säsong nummer 88

Johan, sönerna Filip, 3 och Felix, 8 månader och sambon Eliska bor i Lund under den del av året som Kaffestugan Alunbruket är stängt och på Österlen under sommarsäsongen.

– Det känns fint att barnen får växa upp i Lund och här på landet. Och vi får se om de kanske vill ta över någon gång.

Men dagarna är långa; det är inte ovanligt att Johan jobbar från tidig morgon till sen kväll.

– Barnen är med mig när jag jobbar, på så sätt kan vi umgås ändå. Det är väldigt viktigt för mig. Och jag har fantastiskt personal! Det här är kaffestugans 88:e säsong och vi har haft mer folk än någonsin, säger han och tillägger att det till stor del är tack vare hans trogna och flitiga personal, som är så viktig för ett litet familjeföretag som just Kaffestugan Alunbruket.

Kaffestugans historia

På midsommardagen 1930 öppnade Hilda Nilsson kaffestugan i Alunbruket. Hilda var kalaskokerska och lagade mat åt de fina familjerna. Hilda bodde sedan kvar på Kaffestugan tills hon var 88 år. På 50-talet tog dottern Anna-Greta Carlsson, som också hade frisersalong i huset mittemot, sig an verksamheten i moderns sällskap. Anna-Gretas son Krister med fru Mona tog över kaféet 1976, och när deras söner Johan och Kristian växte upp fick de först hjälpa till för att sedan ta över i sin tur. Det har varit ett arv att få till låns och förbättra för att sedan lämna över till nästa generation. Idag driver Johan Carlsson Kaffestugan Alunbruket och Alunbrukets Bed & Breakfast; fortfarande med stor hjälp av sin mamma Mona. Det är åttonde generationen av samma familj i huset, och fjärde generationen som har kaffestuga här.

Text: Louise Lind

Bild: Fredrik Ekblad

Louise Lind

77-åriga Ingrid Jönsson, som jobbat på Kaffestugan Alunbruket i elva år, är en av de många i personalen som får arbetet att flyta på. Här visar hon de populära wienerbrödsbullarna med kardemumma, bakade efter Johans gammelfarmors recept.
77-åriga Ingrid Jönsson, som jobbat på Kaffestugan Alunbruket i elva år, är en av de många i personalen som får arbetet att flyta på. Här visar hon de populära wienerbrödsbullarna med kardemumma, bakade efter Johans gammelfarmors recept.
För många känns det som att kliva in i en annan värld vid ett besök på Kaffestugan Alunbruket, som öppnade 1930. Miljön är tidstypisk och ombonad.
För många känns det som att kliva in i en annan värld vid ett besök på Kaffestugan Alunbruket, som öppnade 1930. Miljön är tidstypisk och ombonad.
Johan har ett stort trädgårdsintresse och fortsätter med arbetet att skapa en fridfull oas för gästerna.
Johan har ett stort trädgårdsintresse och fortsätter med arbetet att skapa en fridfull oas för gästerna.