1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jubilerande Skånevecka för psykisk hälsa

I hela Skåne arrangeras evenemang och mötesplatser när det den 7–13 oktober har blivit dags för Skåneveckan för psykisk hälsa.
Arkivbild från Kiviks marknad där Maria Samuelsson var på plats med projektet Psykbussen. 7–13 oktober är Maria engagerad i Skåneveckan för psykisk hälsa.
Foto: Hannah Andersson

– Skåneveckan för psykisk hälsa tioårsjubilerar i år och vårt engagemang i sydöst femårsjubilerar, berättar Maria Samuelsson, brukarinflytandesamordnare i sydöst. Målet med veckan är att sprida kunskap, och bjuda in till samtal, om psykisk hälsa.

I sydöst smygstartar veckan redan lördagen den 5 oktober, klockan 13.30-16.00, med evenemanget ”Run For mental health” i Sandskogen, Ystad.

– Det är projektet ”Häng med oss ut” som, tillsammans med de fem kommunerna i sydöst och psykiatrin, välkomnar till en skön uteeftermiddag, berättar Maria.

Klockan 13.30 är det samling vid grillarna där slingorna startar. Deltagarna bjuds på inledning med inspiration kring hur fysisk aktivitet påverkar vår psykiska hälsa. Klockan 14.00 har det blivit dags att gå eller springa hela eller del av valfri slinga 1,5-10 kilometer. Efter målgången bjuds det på korv och möjlighet att prova på kul aktiviteter. Eftermiddagen avrundas klockan 15.30 med prisutdelning. Det är kostnadsfritt att delta.

– På söndagen, den 6 oktober klockan 13.30, bjuder anhörigstödet i Tomelilla in till Nationella Anhörigdagen dit alla är välkomna.

Då vankas det afternoon tea med musikquiz på Byavången i Tomelilla. Anmälan till anhörigstödjare Maria Jansson i Tomelilla.

Måndagen den 7 oktober, klockan 16-19, har det blivit dags för ett evenemang i Simrishamn. Då kommer Jessica Norrbom och Maria Ahlsén till Skeppet, Marint Centrum.

Jessica och Maria har båda doktorerat vid Karolinska Institutet och brinner för att sprida forskningsbaserad kunskap om hälsa, kost och träning.

– Jessica och Maria har skrivit boken ”Frisk utan flum” och driver Frisk utan flum-podden. I oktober ger de ut en ny bok: ”Frisk utan fusk”, berättar Maria.

Under kvällen kommer även några utställare, på temat hälsa och välmående, att finnas på plats på Skeppet.

Begränsat antal platser, föranmälan.

– På torsdagen, den 10 oktober, firas Världsdagen för psykisk hälsa med ett brett utbud av aktiviteter i hela Skåne. Programmet finns på www.skaneveckan.com. På fredagen avrundar vi veckan i sydöst med en hejdundrande inflytandefest på Teaterhallen i Tomelilla för inbjudna gäster från kommuner och samverkansverksamheter.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.