1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kaffe och keramik på Rustika gården

På Rustika gårdens café serveras kaffet i hand­­drejade muggar. Keramik Rustik har flyttat till ­­Ullstorp och utökar med sommarcafé.
När Keramik Rustik växte ur garaget hemma i Tomelilla bestämde sig Evelina och Andreas Edlund för att satsa större och öppnade sista helgen i juni Rustika gården café och krukmakeri i Ullstorp. Caféet är öppet tisdag-söndag klockan 10-16 hela sommaren.
Foto: Hannah Andersson

Sista helgen i juni slog Evelina och Andreas Edlund upp porten till Rustika gårdens café.

– Trots att det var strandväder kom en strid ström av besökare hela helgen. Vi kunde inte önskat oss en bättre start, säger Evelina.

När ÖM kommer på besök blåser det friska vindar men inne i caféet är det ombonat och tack vare de stora glaspartierna kan gästerna njuta av den vackra utsikten trots att dörrarna måste hållas stängda.

På Rustika gården café finns både gluten- och laktosfria läckerheter. – Vi vill att det ska finnas något för alla och har även satsat lite extra på drycker från lokala producenter.
Foto: Hannah Andersson

Paret flyttade in på gården, belägen längs väg 11 i höjd med Ullstorp, i slutet av förra året. Sedan 2015 hade Evelina drivit keramikverkstad hemma i villan i Tomelilla.

– Men vi har letat gård ända sedan vi flyttade in i villan och när det här stället med sitt perfekta läge dök upp slog vi till direkt, berättar hon.

– Hittills har jag mest sålt min keramik via nätet, nu hoppas jag att många kunder ska hitta till den fysiska butiken på gården, säger Evelina.
Foto: Hannah Andersson

Idén att starta sommarcafé var Andreas. Han jobbar till vardags på bank, och kommer fortsätta att göra det, men hjälper gärna till på lediga dagar. Evelina har lång erfarenhet från café- och restaurangbranschen och ser caféet som ett perfekt komplement till krukmakeriet.

– Nu kan jag producera keramik och hålla kurser på vinterhalvåret, och fokusera på café och försäljning på sommarhalvåret.

Paret ser många möjligheter att utveckla verksamheten på gården. – I framtiden skulle jag gärna vilja ha lite djur här som besökarna kan njuta av, säger Evelina.
Foto: Hannah Andersson

Keramiken är Evelinas stora intresse, bakningen ett annat.

– Jag tycker att det är jättekul att baka, men kan aldrig följa ett recept rakt av utan att experimentera.

Hennes specialitet är en bananpaj smaksatt med kokos.

– Vi åt den på en etiopisk restaurang i Göteborg och det har tagit många provbakningar innan jag var nöjd med min egen version, säger Evelina och skrattar.

Fyrbenta gäster är välkomna både på utomhusserveringen och inne i caféet.
Foto: Hannah Andersson

Caféet kommer att vara öppet hela sommaren. Till hösten väntar nya projekt.

– Då kommer vi att bygga om garaget till keramikverkstad. Planen är att det ska vara klart senast till påsk nästa år, så vi kan starta säsongen redan då.