1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kaffe till tåliga pendlare

Trafikverkets nio veckor långa arbete på Simrishamnsbanan är snart över. Förra torsdagen passade representanter från Trafikverket och Skånetrafiken på att besöka stationen i Simrishamn för att informera resenärerna om projektet.
Zafwan Khamis bjöds på en rykande het kopp kaffe av Jan Källqvist, projektledare på Trafikverket, som förra torsdagen gästade Simrishamns station med anledning av att det stora banarbetet snart är klart.

Det duggar och en nordlig bris viner över perrongen på järnvägstationen. Det otrevliga vädret trotsas likväl av Trafikverkets projektledare Jan Källqvist och Johan Sjöström som har rullat upp en cykelvagn fylld med kaffetermosar utanför stationshuset.

Zafwan Khamis bjuds på en rykande het kopp av Jan Källqvist. Zafwan är på väg till en SFI-kurs i Tomelilla och ska strax hoppa på bussen. Han är nöjd med ersättningsbussarna och upplever inte att pendlingen blivit så mycket besvärligare.

– Det har fungerat fint, säger han och skyndar iväg.

På perrongen finns även Skånetrafikens affärsutvecklare Mats Olsson. Han berömmer samarbetet med Trafikverket och ser fram emot den 25 november då Pågatågen åter ska rulla mellan Simrishamn och Tomelilla.

– Den här satsningen som görs nu möjliggör att vi kan öka trafiken på sikt. När det här arbetet är avslutat så kommer det bli färre störningar, det är den positiva effekten för resenärerna, säger Mats Olsson.

För att förbättra järnvägens kapacitet har man bland annat infört fjärrstyrning, byggt mötesstationer i Gärsnäs samt möjliggjort samtidig infart och byggt ut plattformarna på Ystad bangård.

– Effekterna av insatserna ser vi när alla delarna av arbetet är klart i slutet av 2021, säger Johan Sjöström projektledare på Trafikverket.

2000 meter nya spår, 25 mil kabel, 10 teknikhus, 100 meter längre plattformar och en modernare bangård i Ystad är resultatet av arbetet som tillsammans med nästa etapp lär landa på omkring 600 miljoner kronor.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.