Känd vinmakare till Allé

Svinaberga ,
Österrikes färgstarka vindrottning Heidi Schröck gästar Allé på Österlen den 28 mars.
Österrikes färgstarka vindrottning Heidi Schröck gästar Allé på Österlen den 28 mars.

Lördagen den 28 mars får Allé på Österlen besök av den framgångsrika och högt aktade vinmakaren Heidi Schröck från Österrike.

– Vi anordnar en Winemakers Dinner då Heidi kommer att berätta om sig själv, sina viner och sin verksamhet. Vi kommer att prova både hennes mousserande, röda, vita och söta viner under kvällen, säger Eva Thuresson på Allé.

Kvällen till ära har Allés kock Janne Häggmo tagit fram en matchande meny till vinerna.

– Till förrätt blir det laxtartar med rårakor, forellrom och rosépepparmajonnäs. Samt gröna linser med knaperstekt bacon, pocherat ägg och dillhollandaise. Varmrätten är kalvstek med krämig savoykål, bondbönor, äpple och friterad kalvbräss med smörsås och desserten, en äppelkompott med mandelkaka, vaniljskum och kanelsorbet, berättar Eva.

Heidi Schröck har korats till Österrikes vindrottning och det som gjort henne erkänd i vinvärlden är framställningen av Ruster Ausbruch, ett uppskattat dessertvin.

Familjens vineri som hon tog över 1983 ligger i den historiska byn Rust i provinsen Burgenland några mil från den ungerska gränsen.

Heidi Schröck utsågs 2003 till ”Årets Falstaff vinodlare”, en utmärkelse bara ett fåtal kvinnor tidigare har fått. Hon har bland annat återinfört historiska druvsorter som muskat-lunel och furmint från Ungern och arbetat med mer klassiska österrikiska sorter som grauburgunder, weissburgunder och welschriesling.

Heidi är sedan länge ledare för Cercle Ruster Ausbruch, en organisation vars mål är att få tillbaka Ausbruch, ett sött vin som påminner om Ungerns Royal Tokaji som inte funnits sedan phylloxera-utbrottet (vinlus) på 1800-talet.