1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Gastronomi

Känd vinmakare till Allé

Lördagen den 28 mars får Allé på Österlen besök av den framgångsrika och högt aktade vinmakaren Heidi Schröck från Österrike.
Österrikes färgstarka vindrottning Heidi Schröck gästar Allé på Österlen den 28 mars.

– Vi anordnar en Winemakers Dinner då Heidi kommer att berätta om sig själv, sina viner och sin verksamhet. Vi kommer att prova både hennes mousserande, röda, vita och söta viner under kvällen, säger Eva Thuresson på Allé.

Kvällen till ära har Allés kock Janne Häggmo tagit fram en matchande meny till vinerna.

– Till förrätt blir det laxtartar med rårakor, forellrom och rosépepparmajonnäs. Samt gröna linser med knaperstekt bacon, pocherat ägg och dillhollandaise. Varmrätten är kalvstek med krämig savoykål, bondbönor, äpple och friterad kalvbräss med smörsås och desserten, en äppelkompott med mandelkaka, vaniljskum och kanelsorbet, berättar Eva.

Heidi Schröck har korats till Österrikes vindrottning och det som gjort henne erkänd i vinvärlden är framställningen av Ruster Ausbruch, ett uppskattat dessertvin.

Familjens vineri som hon tog över 1983 ligger i den historiska byn Rust i provinsen Burgenland några mil från den ungerska gränsen.

Heidi Schröck utsågs 2003 till ”Årets Falstaff vinodlare”, en utmärkelse bara ett fåtal kvinnor tidigare har fått. Hon har bland annat återinfört historiska druvsorter som muskat-lunel och furmint från Ungern och arbetat med mer klassiska österrikiska sorter som grauburgunder, weissburgunder och welschriesling.

Heidi är sedan länge ledare för Cercle Ruster Ausbruch, en organisation vars mål är att få tillbaka Ausbruch, ett sött vin som påminner om Ungerns Royal Tokaji som inte funnits sedan phylloxera-utbrottet (vinlus) på 1800-talet.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.