1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Klara Maries gamla namnbräda skänks till föreningen

I februari 1965 när Skillingeentreprenören Sven Svensson tog hem tvåmastskonerten och ”Bornholmsklippern” Klara Marie var namnbrädan som satt på akterspegeln i så dåligt skick att den så småningom plockades ner och ersattes med en kopia. Efter många år i dottern Kerstin Hanssons hus i Skillinge har skylten nu skänkts till föreningen som sköter den K-märkta skutan.
Bengt Nörby (mitten) och Lars Rabe från föreningen Partrederiet Klara Marie tar emot skutans originalskylt från Kerstin Hansson.
Foto: Fredrik Ekblad

Bengt Nörby och Lars Rabe från partrederiet Klara Marie lyser upp när Kerstin Hansson visar in i garaget där den gamla, lätt bågformade namnbrädan ligger. Skylten med gul text mot blå bakgrund har en härlig patina. På sina ställen är färgen avskavd och vittnar om tuffa tag i Östersjön.

– Min far plockade ner namnbrädan innan han sålde Klara Marie i slutet av 60-talet och den har funnits i mitt hus i Skillinge sedan dess. Nu är huset sålt och jag kände att den bör stanna i Skillinge och inte hamna hemma hos oss i Kivik. Så jag kontaktade föreningen och undrade om de var intresserade, säger Kerstin.

Utöver namnskylten erhöll föreningen ett bidrag på 10 000 kronor från familjen Hansson. – Det tackar vi för. Underhållsposten är nästan som ett svart hål, säger Bengt Nörby och skrattar.
Foto: Fredrik Ekblad

– Vi blev såklart väldigt glatt överraskade. Det är en fantastisk gåva, säger ordförande Bengt Nörby.

– Det finns en Klara Marie-hörna på Sjöfartsmuseet i Skillinge och tanken är att ha den där. Vi kommer inte sätta tillbaka skylten på skutan med hänsyn till skicket.

En mindre bräda med texten Skillinge följer också med samt en gåva på 10 000 kronor som föreningen får använda till underhållet av Klara Marie.

– Det tackar vi för. Underhållsposten är nästan som ett svart hål, säger Bengt Nörby och skrattar.

Fakta

Klara Marie byggdes 1884 i Rönne på Bornholm för frakter mellan Rönne och Köpenhamn. 1965 köptes hon till Skillinge av fiskhandlaren Sven Svensson som avsåg att använda henne för att frakta fiskrens till minkfoder. Då hade Klara Marie utrustats med en tändkulemotor och var riggad som galeas. 1968 såldes Klara Marie för att bli fritidsfartyg och 1994 köptes hon av Föreningen Partsrederiet Klara Marie som har renoverat henne. Sedan år 2000 erbjuds varje sommar olika typer av seglingar för allmänheten, bland annat till Bornholm.

Lars Rabe bär försiktigt ut den nötta namnbrädan som kommer att hänga i Sjöfartsmuseet i Skillinge.
Foto: Fredrik Ekblad

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.