GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kock utvecklar lantligt B&B

Med en erfaren kock som ny ägare kommer Landet bed and breakfast utanför Ramsåsa att kunna erbjuda mer än övernattningar med frukost.
Publicerad 3 maj 2018
Egentligen ville Andreas Persson bli snickare, men slumpen ville annorlunda och det blev kockbanan i stället. Sedan i mars driver han Landet bed and breakfast utanför Ramsåsa tillsammans med sin fru Emma Persson. Stället har verkligen fog för sitt namn.
Egentligen ville Andreas Persson bli snickare, men slumpen ville annorlunda och det blev kockbanan i stället. Sedan i mars driver han Landet bed and breakfast utanför Ramsåsa tillsammans med sin fru Emma Persson. Stället har verkligen fog för sitt namn.

Kocken Andreas Persson har länge haft siktet inställt på att öppna en egen restaurang. Men förra året bestämde han sig för att lägga planerna på hyllan i åtminstone fem år framåt. Framför allt för barnens skull, en egen krog skulle kräva alltför mycket tid hemifrån.

Men så dök Landet bed and breakfast upp på Blocket och läget blev ett annat. Här skulle han och hustrun Emma kunna bo och verka under samma tak. Så de slog till.

– Här kan jag stiga upp på morgonen och gå direkt ut till gästerna. Det är gött. En sådan möjlighet måste man bara hoppa på och testa. Det gäller att ta chansen när man får den. När jag blir 50 vill jag inte känna ånger över att jag aldrig satsade på det här stället, säger Andreas Persson.

Eftersom gården, som byggdes 1909, har varit bed and breakfast i ett par decennier är det redan en väletablerad verksamhet. Den 15 mars lämnade den förre ägaren över nycklarna och på skärtorsdagen kom säsongens första gäster.

Andreas Persson har många planer för hur verksamheten kan utvecklas. En förändring har redan skett. I hans händer kan Landet lägga till ”and dinner” efter ”bed and breakfast”, eftersom gästerna också erbjuds middag tillagad på plats.

Med sin kockbakgrund, bland annat på Sjöbo gästis, lägger Andreas Persson stor vikt vid maten. Varje morgon får gästerna exempelvis nybakat bröd till frukost.

De senaste fem åren har Andreas Persson varit ansvarig kock på Husargården i Sjöbo, där de dagliga uppgifterna har sträckt sig långt utanför kökets väggar. Ena stunden har han stått böjd över grytorna, i nästa har han suttit på åkgräsklipparen eller stått med penseln i hand för att måla en vägg.

Denna allt-i-allo-erfarenhet kommer väl till pass, när han nu ska driva sin egen rörelse. Bed and breakfast-verksamheten kompletteras med catering, som förhoppningsvis borgar för en bra grund att stå på även utanför turistsäsongen.

– Eftersom vi inte har något större festlokal här vill jag hitta andra aktörer på Österlen att samarbeta med, där de står för lokalen och jag för maten.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.