Kompositionen klar ett år efter flytten

Insidan Artikeln publicerades
Varannan torsdag bjuder skolan in till krokikvällar, öppna för alla som är intresserade.
Foto:Hannah Andersson
Varannan torsdag bjuder skolan in till krokikvällar, öppna för alla som är intresserade.

Det är nu ett år sedan konstskolan The Swedish Academy of Realist Art, SARA, flyttade in på Västra Parkskolan i Simrishamn. Alla delar har fallit på plats och inför höstterminen anställdes Gunilla Stjernström som ny rektor.

Det ligger ett lugn och en närmast andaktsfull tystnad över Västra Parkskolan där konstskolan SARA driver sin verksamhet. Gunilla Stjernström är ny rektor på skolan sedan höstterminens start. Hon ger en rundvisning i det vackra gamla huset. På väggar hänger elevernas målningar och bidrar ytterligare till atmosfären. Med största respekt för elevernas arbete knackar Gunilla på och ber tyst om tillåtelse innan vi smyger in i salen där det pågår krokiteckning. Eleverna tecknar koncentrerat till tonerna av klassisk musik.

Sedan visar hon vidare till elevernas olika arbetsrum, som är fyllda av en imponerande samling pågående arbeten. Tystnaden bryts av ljudet från skrapandet på en kolkrita. Det är Rickard Johansson som sitter på en pall och vässar. Rickard går sitt tredje och sista år på SARA, och är en av eleverna som följde med när flytten gick till Simrishamn. På frågan om största skillnaden mellan Stockholm och Österlen svarar han:

– Det är mycket lugnare här, inte lika mycket distraktion, vilket gör det lättare att gå in i konsten till hundra procent. Miljön här omkring är också väldigt inspirerande. Enda nackdelen är att det har blivit svårare att åka hem till Åland över helgen, säger han med ett snett leende.

  Också Gunilla lyfter fram den omgivande miljön som en av fördelarna med flytten. Och då menar hon inte bara den vackra naturen, utan även konstnärslandskapet som skolan landat i. En annan fördel som hon lyfter fram är närheten till kontinenten.

  – Alldeles nyligen var hela skolan nere i Prag för att bland annat besöka Alphonse Mucha-museet, berättar hon.

  Familjär känsla

  Eleverna på konstskolan kommer från världens alla hörn.

  – Ungefär en tredjedel av eleverna kommer från andra länder än Sverige, berättar Gunilla.

  Skolan tappade några studenter som inte hade möjlighet att följa med vid flytten från Stockholm till Österlen.

  – Och visumsituationen har försvårat för nya studenter som söker till skolan, säger Gunilla. Men jag har precis haft ett bra möte med migrationsverket, så jag ser positivt på att det kommer att fungera smidigare i framtiden. Vi har sex nya studenter som börjar till våren, men vi vill självklart ha fler och en stor del av mitt arbete kommer vara att marknadsföra skolan, och Österlen, ut i Europa.

  Gunilla beskriver stämningen på skolan som familjär, det erbjuds gemensamma aktiviteter även utanför skoltid, och öppenheten för nya bekantskaper är stor. Kontakter med Österlenskolan för konst och design har redan knutits och varannan torsdag bjuder SARA in till öppen kroki. För en liten avgift får man komma och teckna tillsammans med skolans elever.

  – Det är öppet för precis vem som helst, vi har inga krav på förkunskaper.

  Skolan bjuder också in till öppet hus, den 27 november klockan 14-17, i samband med skyltsöndagen i Simrishamn.

  – Vi hälsar besökarna välkomna in att njuta av miljön och strosa runt bland allt det vackra. Studenterna kommer även att sälja en del av sina verk, både som vykort och i original, avslutar Gunilla.

  Text och bild: Hannah Andersson