1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Konst

Konditor och konstnär med pippi på fåglar

– Vi letade efter en tomt i 14 år innan vi hittade det här, berättar bagarsonen Stefan J Petersén. Med en rykande färsk kardemummabulle i handen är vi i, av vad många förmodligen skulle definiera som paradiset: Ett korsvirkeshus med eget bageri, omgivet av bärodlingar med utsikt över Hanöbukten.
Stefan J Petersen skulpterar något som omedvetet har att göra med barndomen.
Foto: Jacob Zocherman

Stefan och hans fru kom till Österlen för första gången 2002. Då boendes i Stockholm och redan då, erkänd som en av de främsta yrkesmännen i sitt yrke jobbade han som chefskonditor på NK. 
– Jag tycker det här är det bästa jag har gjort i hela mitt liv att komma hit. 
Idag, 17 år senare beskriver sig Stefan som både konditor och konstnär då de båda världarna lätt flyter ihop och suddar ut varandras gränser. På 70-talet hoppade han av keramikstudier på Konstfack då han tvivlade på möjligheten att försörja sig inom konsten. Istället släppte han allt och åkte till Åre och blev skidlärare innan han sökte sig vidare till brödets och tårtornas värld.
– Jag har alltid satt upp mål. Inte för att tävla utan lite för att se hur långt man har kommit själv.
 Stefan hade en ny riktning: Att bli Sveriges bästa konditor. Med hårt slit och kompromisslös ödmjukhet fann han vägen tillbaka till den konst han hade lagt åt sidan efter Konstfack då han kom med i svenska kocklandslaget. 
– Där började jag göra skulpturer i choklad och fick utlopp för mina känslor när det gällde skulpterandet igen, berättar han.
Genom åren har Stefan gjort flera hundra fåglar med långa näbbar som personifierar hans arbete som konstnär.
 – När jag var ung så var jag så fruktansvärt mobbad för min näsa så jag tror att det har någonting omedvetet med mina skulpturer att göra, fortsätter han. 
Arbetet med fåglarna beskriver Stefan som ett nästan utomkroppsligt tillstånd där han står vid sidan av sig själv.
 – Det är knappt så jag blir kontaktbar och om det är ett högre jag eller om det någonting annat det vet jag inte men det sker någonting när jag skulpterar. Han menar att han grubblar för mycket över livet när han inte får utlopp för sin kreativitet.

Har han inte bakkurser, skulpterar han, djupdyker i botanik eller gör egen glass som han säljer eller vad som nu tar upp intresset, som enligt honom själv alltid är 200 procent eller inte infinner sig alls.

Han betygsätter sig själv som inte helt lätt att leva med alla gånger och liknar sin personlighet vid en puttrande vulkan som riskerar att explodera om inte skaparbehovet tillfredsställs.

Hans fru som känner honom allra bäst sammanfattar det:
– Jag har hellre en go och glad gubbe delar av tiden än en halvsur vresig typ jämt och ständigt.

Stefan J Petersén skulpterar något som omedvetet har att göra med barndomen.

Arbetet med fåglarna beskriver Stefan som ett nästan utomkroppsligt tillstånd där han står vid sidan av sig själv. Foto: Roddarhuset.
Foto: Roddarhuset

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.