1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Utställning

Konst belyser miljöhotet

På lördag invigs Österlens museums nya utställning Spöknät med Malena Olsson. I fokus är den aktuella och dödliga nedskräpningen av haven.
Med utställningen Spöknät på Österlens museum belyser konstnären Malena Olsson problemen med drivande fiskegarn och nedskräpningen i Östersjön.
Foto: Gunnel Persson

Malena Olsson har arbetat med problemen i Östersjön i flera utställningar. Förra sommaren i samarbete med Marelitt Baltic.

– Jag vill visa att det lokala problemet har också en global motsvarighet. Våra vatten fylls med skräp; nät, plaster, metaller. Sopor som dödar.

– Jag bygger upp en utställning där jag varvar konstverk med scenografier. Jag använder bland annat vintagenät och spöknät som scenografi, säger Malena Olsson, som har sin konstnärliga utbildning från olika skolor i Rom.

Malena använder historiska tekniker som freskomåleri, med djupa rötter i konsthistorien. Malena arbetar även med emalj – som under det dynamiska 1960- talet användes flitigt i konsten – och laddar tekniken med nya betydelser. Malena arbetar dessutom med stora, fritt hängande emaljerade kopparkontinenter monterade på plexiglas. Hon etsar även in dynamiska motiv i fosforescerad plexi.

Utställningen på Österlens museum har fått namnet Spöknät och syftar på fiskegarnen som driver omkring eller hamnar på havsbotten.

Utställningen Spöknät invigs av kommunalråd Jeanette Ovesson på lördag klockan 13.00 och visas fram till den 19 maj.

Ett föredrag om spöknät hålls på museet den 21 februari klockan 14.00-15.30. Föredraget bygger på ett samtal mellan yrkesfiskare Anders Paulsen, som arbetat länge med frågan kring spöknät, och Vesa Tschernij, fiskeexpert vid Marint centrum i Simrishamn. I samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård.