1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Konsten bildar fond för historiskt skådespel

För sjätte sommaren i rad intar det fria teatersällskapet Ystads stadsteater gator, gränder och torg med en historiskt laddad föreställning. I år heter pjäsen ”Maj gör en tavla” och kretsar framför allt kring konstlivet.
Ett laddat ögonblick i den första scenen ur ”Maj gör en tavla”. Charlotte Berlin (Sara Chaanhing Kennedy) far ut mot Maj (Jessica Aleryd), medan Cornelis Vreeswijk (Björn Wikström) och Carl-Martin Lundgren (Lars Schilken) ser på.
Foto: Johan Bentzel

Ystads stadsteater lever verkligen upp till sitt namn. Skådespelarna har sedan sommaren 2013 tagit hela staden i besittning med sina dramer och stadsvandringar, där både symboliska, fiktiva figurer och historiska personligheter ger liv åt Ystads spännande historia.

I år blir det tio föreställningar mellan den 11 och 22 juli. Biljetter bör bokas på förhand, vilket man bland annat kan göra på Ystads turistbyrå.

Allt innehåll bygger på fakta. Därmed inte sagt att allt är sant. En god lärdom att ta med sig i livet, inte bara när man ingår i en teaterpublik.

– Vi har ganska mycket information i programbladet, som vi delar ut gratis, och där står det ganska utförligt om varje karaktär, säger Jessica Aleryd, en av skådespelarna.

Den verbala dragkampen mellan centralgestalterna Charlotte Berlin (Sara Chaanhing Kennedy) och Carl-Martin Lundgren (Lars Schilken) finns med även i år, när ensemblen drar runt på gator och torg med publiken i släptåg.

Cornelis Vreeswijk, som vistades i staden en tid i slutet på 1970-talet, finns faktiskt också med på ett hörn. Det är ett av Ystads stadsteaters signum, att friskt blanda personer från olika epoker.

– Vi gör ju så för att vi tycker att det är så roligt att de får mötas. Det här är ju ingen guidad tur, utan vi spelar en fiktiv teater. Men vi älskar att lägga in historiska fakta, så att man får de bitarna också, säger Lars Schilken.

Cornelis Vreeswijk (Björn Wikström) har en intensiv diskussion med Maj (Jessica Aleryd).
Foto: Johan Bentzel

Den store trubaduren spelas av Björn Wikström, som tillhör årets nyheter, då den ordinarie ensemblemedlemmen Johan Lundin har valt att vara ledig i sommar. Det betyder också att föreställningen för första gången innehåller musikaliska inslag.

En annan nyhet är att Supgränd finns med som skådeplats. Sedan är förstås hela föreställningen ny. Som vanligt är den byggd kring ett tema. Men den här gången var faktiskt titeln, ”Maj gör en tavla”, det första de kom på.

Den dubbelbottnade betydelsen ledde manusarbetet in på konstspåret. Maj (Jessica Aleryd) är för övrigt den ständigt återkommande skvaller- och skurtanten, som i år bor i Revhusen och beskrivs som ”bensinen på elden”.

– Titeln är jättekul, men frågan var vad vi skulle fylla den med. Då kom vi att tänka på Konstrundan. Den finns ju här i Ystad. Det är ju perfekt. Sedan ledde tankarna vidare in på vad som har varit aktuellt under året som har gått. Det har varit mycket prat om jämställdhet och Svenska Akademien. Så då har vi kopplat August Strindberg, som är en av våra karaktärer, till detta. Dessutom har ju Strindberg också målat, säger Jessica Aleryd.

Till vardags studerar Mindy Stålhammar vid det estetiska programmet i Simrishamn. I ”Maj gör en tavla” spelar hon son till Carl-Martin Lundgren (Lars Schilken) och är en av sex sommarpraktikanter, som via Ystads kommun är knutna till ensemblen.
Foto: Johan Bentzel

I år har teatern också för första gången sommarjobbare med sig, sex ungdomar som ägnar sin tre veckor långa sommarpraktik åt statistroller, bland annat som äppeltjuvar och Karl XII:s soldater.

– Det fyller ut och gör scenerna mer levande, säger Sara Chaanhing Kennedy.

Några av ungdomarna har också lite mer framträdande roller, exempelvis Mindy Stålhammar, som spelar Carl-Martin Lundgrens giftaslystne son Artur, vars drömmar gång på gång krossas av fadern.

Till vardags går Mindy Stålhammar på det estetiska programmet i Simrishamn, där hon bland annat studerar musikal.

– När jag anmälde mitt intresse till sommarjobb var det inte så att jag kunde klicka i var jag helst skulle vilja vara, men de frågade om vilka intressen man har och då skrev jag teater. Så jag hamnade här mest av en slump. Men det var en riktigt bra slump. Det är det roligaste sommarjobbet jag har haft.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.